Duitsland nog verder in het rood

Duitsland heeft dit jaar te kampen met een veel groter tekort dan verwacht: niet 21,1 miljard, maar 34,6 miljard euro....

Van onze correspondent Philippe Remarque

'Het lijdt geen twijfel dat we in een heel moeilijke situatie verkeren', gaf bondskanselier Schröder toe. De tegenvallende conjunctuur heeft de belastinginkomsten veel geringer gemaakt dan geraamd en de sociale uitgaven doen toenemen.

Het tekort overstijgt ruimschoots de overheidsuitgaven van 25 miljard euro, wat volgens de grondwet verboden is. Daarom kondigde Eichel vorige week aan dat 'het economische evenwicht' in Duitsland in 2002 verstoord is. Dat maakt overtredingen mogelijk.

Het grotere tekort in 2002 wil de regering dekken door extra schulden op te nemen. De aanvullende begroting en de begroting voor volgend jaar worden woensdag aan de Bondsdag voorgelegd. Voor 2003 komt het tekort uit op 18,9 miljard euro, terwijl 15,5 was gepland.

Het is moeilijk te voorspellen of deze nieuwste raming niet ook te optimistisch is. Als de werkloosheid verder stijgt, zoals de experts verwachten, wordt het gat groter. Ook gaat de regering uit van een miljardenbesparing door een efficiënter arbeidsbemiddeling, terwijl het succes daarvan nog niet vaststaat.

De bezuinigingspolitiek van Eichel, al 3,5 jaar de kern van het rood-groene regeringsbeleid, is met deze cijfers op een mislukking uitgelopen. De minister stond bekend als 'ijzeren Hans', maar wordt nu bespot als Herr der Löcher - heer der gaten. Het is een toespeling op Der Herr der Ringe, de Duitstalige titel van The Lord of the Rings.

Toch hield Eichel gisteren vast aan een regeringsdoel dat steeds moeilijker te halen valt: een sluitende begroting in 2006. In deze situatie is de regering hard op zoek naar nieuwe inkomstenbronnen. Eichel kondigde een belasting van 15 procent aan op de winst uit de verkoop van aandelen en onroerend goed. Dit betekent een afzwakking van eerdere plannen, die tot grote onrust op de aandelenmarkten leidden. Maar ook het nieuwe voorstel kreeg kritiek van de getroffen sectoren. De Bundesbank noemde in haar maandrapport alle nieuwe fiscale maatregelen 'schadelijk voor de investeringen'.

De reeks onheilstijdingen hebben Schröder en zijn SPD doen kelderen in de peilingen. De kiezers zeggen zich bedrogen te voelen door het verzwijgen van de omvang van de tekorten tijdens de campagne. Eichel houdt vol dat die onbekend was. De oppositie kondigde aan een parlementaire enquêtecommissie in te stellen om het bedrog te onderzoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden