Duitsers bereid te praten over Grieks voorstel

De Duitse regering ziet het Griekse verzoek voor verlenging van zijn noodsteun als basis voor verdere onderhandelingen. Dat zei een woordvoerster van de Duitse regering vandaag.

Een graffiti in het centrum van de Griekse hoofdstad Athene.Beeld afp

Daarmee sloeg de woordvoerster een mildere toon aan dan het Duitse ministerie van Financiën, dat gisteren zei dat de Griekse voorstellen tekortschoten en zouden worden afgewezen.

Het voorstel van de Grieken voldoet weliswaar niet aan de eisen van de eurolanden, zei de woordvoerster, maar geeft wel 'een goed signaal' voorafgaand aan het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden over de voortzetting van noodleningen aan Griekenland.

Een woordvoerder van de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, laat weten dat Schäuble nog altijd tot overeenstemming wil komen met de Grieken. De euroministers hopen vandaag een akkoord te kunnen sluiten, zodat het huidige steunprogramma op tijd kan worden verlengd. Het programma loopt eind deze maand af en zonder een nieuwe overeenkomst dreigt Griekenland op korte termijn in grote financiële problemen te komen.

De minister van Financiën van euroland Malta, Edward Scicluna, zei voorafgaand aan de vergadering dat een groep landen onder leiding van Duitsland bereid is de Grieken uit de eurozone te laten vertrekken. 'Ik denk dat ze het punt hebben bereikt waarop ze zullen zeggen: als je wilt gaan, ga dan', zei hij tegen de krant Malta Today. 'En ik denk dat ze het menen, omdat Duitsland, Nederland en anderen het hard zullen spelen en erop zullen staan dat Griekenland de voorwaarden van de leningen respecteert.' Scicluna voorspelde dat de vergadering van vandaag 'heel moeilijk' zal worden.

Achter de schermen zou de Europese Centrale Bank (ECB) zich al voorbereiden op een Grexit. Uit documenten in handen van Der Spiegel blijkt dat medewerkers onderzoeken hoe de rest van de Eurozone bij elkaar gehouden kan worden in dit scenario.

Dit moet u weten over Griekenland

Komt er vandaag een akkoord tussen Griekenland en de EU? Het uur van de waarheid nadert. De Volkskrant verzamelde alle stukken over Griekenland die u gelezen moet hebben.

Beeld epa
Minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem (L) in gesprek met de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble.Beeld epa

'Historisch politieke beslissing'

De Griekse premier Alexis Tsipras is er zeker van dat het Griekse verzoek vandaag wordt geaccepteerd, ondanks de bezwaren van Berlijn. Dat zei hij tegen persbureau Reuters. De premier riep op tot een 'historische politieke beslissing voor de toekomst van Europa'.

'Griekenland heeft er alles aan gedaan om tot een oplossing te komen die voor beide partijen voordelig is. Die oplossing is gebasseerd op wederzijds respect: het respecteert zowel de EU-regels als de verkiezingsuitslagen', aldus Tsipras.

De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis (L) en premier Alexis Tsipras.Beeld reuters

Overzicht hulpleningen Griekenland

Griekenland heeft de afgelopen jaren tweemaal een pakket noodleningen toegezegd gekregen van Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Een overzicht van deze operaties.

In mei 2010 werd Griekenland een pakket ter waarde van 110 miljard euro toegezegd. Daarvan is 76 miljard euro daadwerkelijk uitgeleend. De Nederlandse bijdrage daaraan is 3,2 miljard euro.

In maart 2012 kreeg Griekenland een nieuw pakket toegezegd van 130 miljard euro. Dit bedrag komt uit het tijdelijke noodfonds van de eurolanden (EFSF). Nederland draagt aan dit pakket, deels via garanties aan het EFSF, in totaal 14,5 miljard euro bij.

Eind november 2012 werd besloten de voorwaarden van de leningen aan te passen om de financiële positie van Griekenland te versterken. De looptijd van de hulpleningen werd verlengd, terwijl de rente omlaag ging. Daardoor valt de opbrengst van de leningen lager uit dan eerder werd geraamd. Volgens berekeningen gaat het voor Nederland de komende 14 jaar gemiddeld om circa 70 miljoen euro per jaar.

In december 2014 werd het tweede hulpprogramma, dat per 1 januari 2015 zou aflopen, met twee maanden verlengd. De uitvoering van het programma en ook de uitkering van geld lag dan al tijden stil.

In januari 2015 wint de linkse EU-kritische partij Syriza van leider Alexis Tsipras de verkiezingen met de belofte een einde te maken aan het hulpprogramma. Daarmee werden de verhoudingen met de andere eurolanden op scherp gezet. Zij vinden dat de Grieken zich onverminderd aan de oude afspraken dienen te houden.

Het leningenprogramma loopt op 28 februari middernacht af. De eurolanden willen dat Griekenland het programma verlengt, maar Athene wil nieuwe afspraken en wil tegelijkertijd praten over een derde 'contract'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden