Duitse pc-handelaar wordt verschalkt in groeistrijd

De Duitse computergroothandel Computer 2000, nummer drie in de wereld, wordt gekocht door nummer twee, Tech Data uit Florida. Daarmee is de wederverkoop van personal computers een Amerikaans onderonsje geworden....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Tech Data, dat in 1990 nog een dwerg was, legt omgerekend 386 miljoen dollar (790 miljoen gulden) op tafel voor de 80 procent van Computer 2000 die nu nog in handen is van het Duitse moederbedrijf Viag. Dat bedrag wordt geheel betaald aan Viag met nieuwe aandelen en achtergestelde leningen.

Met de 9 miljard gulden omzet van Computer 2000 krijgt Tech Data een omzet van omgerekend 25 miljard gulden. Tech Data is weliswaar ongeveer even groot als Computer 2000, maar een stuk winstgevender. Daarom is het Amerikaanse bedrijf veel meer waard. Op de Amerikaanse beurs wordt de groothandel gewaardeerd op 1,88 miljard dollar (3,85 miljard gulden).

Schaalvergroting is belangrijk voor groothandels, omdat zij meer willen doen dan 'dozen schuiven'. Ingram Micro heeft onlangs een enorme assemblagehal neergezet in het Amerikaanse transportknooppunt Memphis. Daar zet het bedrijf computers in elkaar voor wereldmerken als IBM en Compaq.

Ook Tech Data assembleert in Amerika al computers voor IBM. Binnenkort zal het soortgelijke contracten sluiten met Hewlett-Packard en Compaq, aldus financieel directeur Jeff Howells in een telefonisch interview. 'Complete assemblage van pc's is beslist de toekomst van ons soort bedrijven.' Volgens hem is deze ontwikkeling in Europa ook te verwachten.

Howells verwacht dat marktleider Ingram Micro hier de leiding zal nemen. Die concurrent is al enige tijd op zoek naar een geschikte assemblage-fabriek in Europa om andermans pc's in elkaar te schroeven. Nu zetten de grote computerproducenten hun Europese producten nog zelf in elkaar.

Voor zo'n Europese fabriek moet een groothandel wel voldoende klanten hebben, en daaraan schortte het tot nu toe bij Tech Data. Met duizend Europese werknemers en circa 590 miljoen dollar aan Europese omzet in 1996/1997 was de firma aan de kleine kant. Om dit euvel te verhelpen was het al begonnen met overnames, zoals vorig jaar het Duitse Macrotron. Met de aankoop van Computer 2000, de grootste groothandel op dit continent, is de Europese achterstand in een klap omgezet in een voorsprong.

Het moederbedrijf van Computer 2000, Viag, ziet de verkoop als een elegante oplossing om verlost te worden van een dochter die enkele jaren niet wilde deugen. 'De trend in deze industrie is globalisering', aldus een woordvoerster van Viag. 'Je kunt alleen overleven als je één van de grote spelers bent.'

Computer 2000 is weliswaar in dertig landen actief, maar die expansie leverde in Amerika vooral problemen op. Het bedrijf Ameriquest Technologies dat het in 1994 werd gekocht, veroorzaakte grote problemen en moest de afgelopen jaren gesaneerd worden. Het resultaat was dat de Duitse moeder vorig jaar een verlies leed van 70,4 miljoen mark (77 miljoen gulden).

Dat was het signaal voor Tech Data om opnieuw met Computer 2000 aan de onderhandelingstafel te gaan zitten - de twee bedrijven praatten al jaren met elkaar over samenwerking. Dit keer hadden de onderhandelingen wel succes.

Tech Data, dat de omzet in de afgelopen twee jaar zag toenemen met gemiddeld 38 procent per jaar, heeft al ervaring in Duitsland. Vorig jaar nam het er Macrotron overnam, de op een na grootste computergroothandel van dat land.

Tech Data blijft na de overname van Computer 2000 nummer twee in de wereld. Ingram Micro is de grootste met een omzet van 16,5 miljard dollar, ofwel 33,5 miljard gulden.

De winst op die enorme omzet is gering (89,5 miljoen dollar winst voor Tech Data op een omzet van 7,1 miljard), het logische gevolg van de lage toegevoegde waarde die logistieke bedrijven leveren. Assemblage moet meer waarde toevoegen, en dus grotere winstmarges opleveren.

Tegelijkertijd verlost de uitbesteding van assemblage de computerbedrijven van het altijd verraderlijke voorraadbeheer. Daarmee worden regelmatig uitglijders gemaakt, zoals Compaq gisteren weer eens liet zien toen het gekelderde winstcijfers bekend maakte.

Zie ook pagina 33.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden