Duitse Lidl beboet voor schenden privacy

Privacybeschermers uit verscheidene Duitse deelstaten willen supermarktketen Lidl nog deze maand een miljoenenclaim opleggen, omdat het bedrijf stelselmatig werknemers heeft bespioneerd....

Van onze verslaggever en Ayolt de Groot

Het gaat om overtredingen van de privacywetgeving bij Lidl-vestigingen in tenminste acht Duitse deelstaten die het Duitse weekblad Stern in maart van dit jaar aan het licht bracht. De prijsvechter liet onder meer medewerkers schaduwen door detectives. Ook maakte het bedrijf gebruik van ongeoorloofde videobewaking.

Lidl, na Aldi de grootste supermarktketen in Duitsland, ontkende de aantijgingen. Werknemers zouden alleen in de gaten worden gehouden als hun gedrag daar aanleiding toe gaf.

Net als Aldi haalde Lidl de afgelopen jaren meerdere keren de krantenkoppen met negatieve berichten over het agressieve personeelsbeleid. Begin mei beschreef undercoverjournalist Günter Wallraff schrikbarende arbeidsomstandigheden bij Lidl in het weekblad Die Zeit

In 2004 ontstond ophef over de ‘menstruatieband’, die vrouwelijke werknemers moesten dragen tijdens hun menstruatieperiode. De filiaalleiding kon zo precies zien wie ongesteld was en wie niet. Menstruerende vrouwen mochten onbeperkt naar het toilet. Overige werknemers slechts één keer per dag.

De Duitse vakbond Ver.di stelde vier jaar geleden in een zwartboek over de supermarktketen de schending van werknemersrechten aan de kaak. Lidl maakte daarop aanstalten om zijn blazoen op te poetsen. Zo zou er een klachtenregeling voor werknemers komen. Ook beantwoorde het concern, dat principieel niet met de pers praat, tijdelijk kritische vragen van de media.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden