Duitse garageboxverkoper beboet om kartelafspraak: 300 duizend euro

Kartelwaakhond ACM heeft een Duitse verkoper van betonnen kant-en-klaargarages een boete opgelegd voor het maken van verboden prijsafspraken. Juwel Betonbauteile zou in Nederland een kartel hebben gevormd met de Duitse concurrent Rekers om zo de rest van de concurrentie buitenspel te zetten.

Beeld thinkstock

Juwel krijgt 306 duizend euro boete van de Autoriteit Consument & Markt. Rekers Betonwerk hoeft helemaal geen boete te betalen, omdat de garageboer zelf melding heeft gemaakt van het kartel en actief heeft meegewerkt aan het onderzoek, aldus de ACM. Had Rekers dit niet gedaan, dan had het bedrijf een boete van 3 miljoen euro gekregen. De ACM laat de hoogte van boetes afhangen van de bedrijfsomzet.

Rekers en Juwel verkopen betonnen prefabgarages, met name aan particulieren. 'Klanten dachten dat zij iets te kiezen hadden', zegt ACM-baas Chris Fonteijn. 'Maar achter hun rug om hadden deze bedrijven de klanten verdeeld en de prijzen bepaald. Hierdoor zijn klanten gedupeerd.'

De prijsafspraken zijn in elk geval in de periode van 18 februari tot en met 3 juli 2012 gemaakt via e-mail- en sms-verkeer tussen vertegenwoordigers van Juwel en Rekers in Nederland, zo blijkt uit het ACM-onderzoek. Ook zijn in februari en september 2010 ontmoetingen geweest in een restaurant in kasteel Wittringen, een waterburcht in het Noordrijn-Westfaalse Gladbeck, waar de prijsafspraken zijn besproken.

'Directie is willens en wetens in kartel gestapt'

Rekers en Juwel bepaalden onderling aan welk bedrijf een klant zou worden toebedeeld. Ze wisselden offerteaanvragen uit en maakten afspraken over de prijs of de korting aan de klant. Hun doel was de klant een hogere prijs voor een garage te laten betalen dan dat bij normale concurrentie zou gebeuren, aldus de ACM. Ook probeerden Juwel en Rekers andere concurrenten te beletten in Nederland voet aan de grond te krijgen.

Juwel gaat in beroep tegen de boete. Het bedrijf betwist niet dat vertegenwoordigers van Rekers en Juwel e-mails en sms'jes hebben uitgewisseld met informatie over klanten en kortingen. Maar volgens Juwel wist de directie niets van de kartelafspraken, wat de ACM en Rekers dan weer bestrijden, met het e-mailverkeer als bewijs. De directie van Juwel is willens en wetens ingestapt in het kartel, aldus Rekers.

Ook beweert Juwel dat het alleen meedeed aan de kartelafspraken omdat de vertegenwoordiger van Juwel daartoe gedwongen werd door de vertegenwoordigers van het grotere Rekers. De ACM spreekt deze aantijging andermaal tegen, met als bewijsvoering onder meer onbekommerd geklessebes tussen de vertegenwoordigers van beide bedrijven over vuile jasjes en uitgebeten schoenen.

De Duitse evenknie van de ACM deelde vorig jaar in een vergelijkbare zaak 11 miljoen euro aan boetes uit aan tien leveranciers van kant-en-klaargarages. Ook toen kreeg Rekers geen boete, omdat de garageboer uit het Eemsland de kartelafspraken zelf had opgebiecht. Juwel was niet betrokken bij de Duitse kartelzaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden