Duitse degelijkheid welkom in naoorlogs Irak

De wederopbouw van Irak is vrijwel geheel in handen van Amerikanen en Britten. Duitse ondernemers trekken oude Oost-Duitse banden aan om toch mee te doen....

Rolfeckhard Giermann, handelsattaché van Oost-Duitsland in Bagdad in de jaren tachtig, helpt bij de onderhandelingen van meer dan twintig bedrijven uit het Duitse midden- en kleinbedrijf met Iraakse bedrijven. Het gaat hierbij om het produceren en leveren van producten als brandblusapparaten, hijskranen en waterzuiveringsinstallaties.

Gedurende de jaren tachtig verkocht Oost-Duitsland jaarlijks voor ongeveer 500 miljoen dollar aan goederen aan Irak. Daarmee was het Arabische land de vierde handelspartner van Oost-Duitsland. De vraag naar Duitse producten begint weer toe te nemen nu Irak probeert op te krabbelen uit het tijdperk Saddam Hoessein. 'Duitse technologie staat in Irak als zeer goed en kwalitatief sterk bekend. Irak biedt zeer goede kansen voor toekomstig zakendoen', aldus Giermann. Zijn bedrijf werkt vanuit Berlijn.

De Duits-Amerikaanse verhoudingen kwamen zwaar onder druk te staan toen Schröder tijdens de verkiezingscampagne een militaire actie om Saddam Hoessein te verjagen benoemde als een 'avontuur'. Na de, door de Amerikanen gedomineerde, inval in Irak hield president Bush tegen dat de wederopbouw een operatie zou worden waarbij de Verenigde Naties een leidende rol op zich zou nemen. Die rol viel toe aan de Amerikanen. Het Huis van Afgevaardigden probeerde in de wet waarin de wederopbouw werd geregeld ook nog een clausule op te nemen om bedrijven uit Duitsland, Frankrijk, Rusland, en Syrië buiten te sluiten.

De Amerikanen worden de laatste tijd bekritiseerd omdat zij de contracten met name hebben vergeven aan concerns als bijvoorbeeld Halliburton, het bedrijf uit Houston dat werd geleid door Dick Cheney voordat hij vice-president van de Verenigde Staten werd. Op 10 juli schreef de Amerikaanse legerdienst van ingenieurs een tender voor twee contracten uit ter waarde van 1 miljard dollar om Iraakse oliebronnen te herstellen nadat de dienst eerder het verwijt had gekregen alles te gunnen aan Halliburton.

De totale kosten van de wederopbouw van Irak kunnen oplopen tot een bedrag van 100 miljard dollar, zei L. Paul Bremer, de Amerikaanse bewindvoerder van Irak, eerder deze maand.

De helft van de Iraakse graan- en korenmolens, tweederde van de water- en afvalzuiveringsinstallaties en 80 procent van de spoorweginstallaties en baanbewaking zijn gemaakt in Oostduitse bedrijven in de periode voor 1990, aldus Giermann. Hij heeft na 1993 meer dan vijftig maal Irak bezocht.

Vanuit Irak geven zakenlieden aan dat handel en investeringen van Duitse zijde van harte welkom zijn. Sard Cars, de belangrijkste verkoper van tweedehandsauto's in Baghdad, legt uit dat eenvijfde van de auto's in zijn showroom bestaat uit auto's van BMW- en Mercedes makelaardij. De Iraakse autohandelaar is van plan zijn hele showroom op te knappen en wil graag een Duits bedrijf inschakelen om te helpen bij het ontwerp en de toelevering van benodigd materiaal. 'Duitse technologie verkoopt zeer goed', stelt Rasiq Marmur, hoofd verkoop bij Sard. 'Wij geven Duitsers zo een blanco cheque.'

Kranbau Eberswalde, leverancier van laadapparatuur voor havenverladers met honderdtachtig personeelsleden, wil liefst weer voet aan de grond in Irak krijgen. In de jaren zeventig maakte het bedrijf zestig containerhijskranen voor de Iraakse havenplaatsen Umm Qasr en Basra. Nu wil Kranbau de aangetaste havens van de twee plaatsen herstellen. Giermann: 'Het is idioot dat alle contracten in de wederopbouw uitsluitend naar Britten en Amerikanen gaan. Er zijn potentieel zoveel opdrachten te vergeven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden