Duitse concern wil uitbreiden in farmacie, niet in chemie Megabod Hoechst op Franse Roussel

Het Duitse Hoechst verschuift zijn activiteiten steeds meer in de richting van de farmacie. Gisteren kondigde de onderneming aan dat het een bod uitbrengt op de resterende aandelen van de Franse medicijnenfabrikant Roussel Uclaf....

Van onze economische redactie

AMSTERDAM

Het miljardenbod op Roussel Uclaf hing al lang in de lucht. Hoechst heeft 56,6 procent van de aandelen van dit bedrijf en biedt nu in totaal 18 miljard franc (zes miljard gulden) voor de rest.

Hoechst wil 1530 franc per gewoon aandeel Roussel Uclaf betalen, 6,3 procent meer dan de slotkoers van dinsdag. Toen eindigden de aandelen al 39 franc of 2,8 procent hoger op een record van 1439 franc. Gisteren kon er niet gehandeld worden in de aandelen.

ABN Amro Hoare Govett raadt beleggers aan in te gaan op het bod omdat de prijs gebaseerd is op een 'correcte' waardering van de onderneming. 'Het lijkt of aandeelhouders van Roussel Uclaf redelijkerwijs niet kunnen hopen op een betere prijs', stelt de bank in een brief aan beleggers. Het bod staat open tot 22 januari.

De transactie wordt een van de grootste dit jaar op de effectenbeurs van Parijs waar de aandelen van Roussel Uclaf genoteerd staan. De Franse overheid, die een belang van ruim 4 procent heeft, haalt met de verkoop naar verwachting 1,5 miljard franc binnen.

Als de overname doorgaat, wordt Hoechst een van de grootste producenten van farmaceutische producten in de wereld. Alleen het Britse concern Glaxo Wellcome, het Amerikaanse Merck en het Zwitserse Novartis zijn groter. Akzo Nobel is een heel stuk kleiner en staat op de vierentwintigste plaats van de wereldranglijst.

De activiteiten van Hoechst lopen uiteen van landbouwchemicaliën tot medicijnen en vezels. De twee jaar geleden aangetreden bestuursvoorzitter Jürgen Dormann heeft daar orde in aangebracht door bedrijfsonderdelen af te stoten en andere juist weer verder op te bouwen. De nadruk komt nu steeds meer te liggen op farmaceutische producten terwijl de puur chemische activiteiten worden afgebouwd omdat ze minder goed renderen.

Dinsdag maakte de onderneming een andere grote transactie bekend. De stroef draaiende divisie speciale chemicaliën (die jaarlijks 6,5 miljard mark omzet) wordt verkocht aan het Zwitserse chemiebedrijf Clariant, een afsplitsing van Sandoz. In ruil daarvoor krijgt Hoechst 45 procent van de aandelen van Clariant en 20 procent van het stemrecht.

Roussel Uclaf boekte vorig jaar een omzet van 5,3 miljard gulden. Het bedrijf telt 14.250 werknemers en gaat onderdeel uitmaken van Hoechsts farmaciedivisie Hoechst Marion Roussel (HMR).

Deze divisie is vorig jaar opgericht na de overname van het Amerikaanse concern Marion Merrell Dow. Het is de bedoeling HMR juridisch zelfstandig te maken en volgend jaar een minderheid van de aandelen op de effectenbeurs aan te bieden. In verband daarmee wil Hoechst de volledige controle hebben over Roussel.

De farmaceutische industrie is dit jaar het toneel van een hele serie overnames en fusies. Zo ontstond Novartis dit jaar door de fusie tussen Ciba-Geigy en Sandoz.

In de Europese chemische industrie is eveneens veel deining. Bedrijven verzelfstandigen onderdelen en andere splitsen zich op. Zo maakte het Amerikaanse Monsanto deze week bekend dat het zich in stukken deelt.

Hoechst wil volgend jaar een houdstermaatschappij worden met zes onafhankelijke divisies. Drie daarvan moeten een eigen beursnotering krijgen en voor de drie overige wordt een partner gezocht.

De hele operatie, die bedoeld is om de waarde van de aandelen op te drijven, zal gepaard gaan met een notering op Wall Street.

In Frankfurt, waar Hoechst nu nog als geheel genoteerd staat, sloten de aandelen gisteren 0,7 procent lager op 70,38 franc. Eerder deze week stegen ze nog naar het hoogste punt van het jaar op 71,20 mark.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.