Duitse banken gebaat bij nieuwe regels ECB

Commerciële banken in Euroland zijn verplicht om vanaf volgend jaar een minimumreserve aan te houden bij de Europese Centrale Bank (ECB)....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Net als in het Nederlandse systeem krijgen de banken rente vergoed over deze reserve. Voor de Duitse banken is dat een grote verbetering. Zij ontvingen van de Bundesbank helemaal geen rente op de kasreserve.

De commerciële banken moeten 1,5 à 2,5 procent van de waarde van vooral hun geldmarktpapieren als onderpand inbrengen bij de ECB. Met deze kasreserve kan de ECB de geldhoeveelheid, en daarmee de inflatie, beter onder controle houden.

De banken hadden moeite met deze verplichting, vanwege een vermeend concurrentienadeel. In Groot-Brittannië, dat voorlopig niet meedoet aan de euro, maar ook in de Verenigde Staten, bestaat zo'n regel niet.

De ECB-raad, het besluitvormende orgaan, nam nog geen beslissing over de basis van het rentebeleid. De raad, bestaande uit de ECB-directie en de bankgouverneurs van de elf eurolanden, bepaalde wel dat de monetaire reserves van de bank voor 15 procent uit goud zullen bestaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden