Duits begrotingstekort op 1,9 procent in 2006

BERLIJN (ANP) - Het begrotingstekort van Duitsland komt over 2006 uit op 1,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat maakte de Duitse minister van Financiën Steinbrück vrijdag bekend.

Een dag eerder meldde het Duitse federale bureau voor de statistiek nog dat het tekort op 2 procent uitkomt. Duitsland voldoet met het tekort voor het eerst in vijf jaar aan de voorwaarden van het Europese stabiliteitspact.

Dat pact schrijft voor dat het financieringstekort van een euroland niet meer dan 3 procent van het bbp, de totale waarde van alle geproduceerde goederen en diensten, mag bedragen. In 2005 noteerde het land een tekort van 3,2 procent.

hogere belastinginkomsten

Volgens Steinbrück komt het financieringstekort over 2006 uit op 27,9 miljard euro. Dat is het kleinste begrotingstekort sinds 2001. Oorspronkelijk werd voor 2006 op een tekort van 38,2 miljard euro gerekend.

Het lagere tekort is te danken aan de sterke groei van de Duitse economie en hogere belastinginkomsten. Duitsland heeft de grootste economie van Europa en liet vorig jaar een groei optekenen van 2,5 procent. Dat was de sterkste groei sinds 2000.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden