Duits bedrijf RWE biedt op Essent

Het Duitse energiebedrijf RWE doet een bod op zijn Nederlandse branchegenoot Essent. RWE waardeert Essent op 9,3 miljard euro.

Voorwaarde voor het bod is toestemming van de mededingingsautoriteiten en de aandeelhouders van Essent. Als 80 procent van de aandeelhouders van Essent instemt zal RWE het bod gestand doen.

Essent kondigde aan dat het om 16.00 een persconferentie zal geven. Hierbij zullen Michiel Boersma de bestuursvoorzitter van Essent en Jürgen Grossmann, de topman van RWE, aanwezig zijn.

Schaalgrootte
Volgens bestuursvoorzitter Michiel Boersma van Essent biedt een overname van Essent door het Duitse RWE voordelen voor de klanten van het energiebedrijf zoals scherpe tarieven. ‘Maar ik doe dus geen belofte dat de prijs omlaag gaat’, zei hij maandag tijdens een persconferentie. ‘Deze deal geeft schaalgrootte en dat betekent dat je goedkoop kan inkopen’, aldus de bestuursvoorzitter. Dat heeft invloed op de tarieven van Essent, maar betekent volgens Boersma niet dat de prijs omlaag gaat. ‘Ik heb het over een betere competitieve prijs.’

Boersma benadrukte dat hij zelf niets verdient aan de overname. ‘Ik krijg hier niet één euro voor en terecht.’ De topman kwam ruim drie jaar geleden in opspraak wegens de hoge beloning van ruim 800.000 euro die hij bij het publieke bedrijf verdiende.

Lees ook het weblog Topsalaris.nl:
Hulde, Essent-baas laat miljoenen liggen

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) wacht af hoe het overnameplan van de energiebedrijven RWE en Essent er precies uitziet, voordat ze een oordeel geeft. De minister, die uiteindelijk goedkeuring moet verlenen, zegt goed te zullen kijken of de publieke belangen in Nederland worden beschermd en of het bedrijf voldoende eigen vermogen heeft.

Aandeelhouders
De aandeelhouderscommissie van Essent, bestaand uit afgevaardigden van provincies en gemeenten, zullen hun achterban positief adviseren over de voorgenomen overname door het Duitse RWE. Gedeputeerde Annemarie Moons van de grootste aandeelhouder Noord-Brabant, tevens voorzitter van de commissie, heeft dat maandag gezegd. Ze spreekt over een interessante en goede deal.

Het hoofdkantoor van het Duitse energiebedrijf RWE in Essen. (AFP) Beeld
Het hoofdkantoor van het Duitse energiebedrijf RWE in Essen. (AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden