Duisenberg schiet beleggers te hulp

Ineens kregen ook Nederlandse beleggers rentevrees in de benen. De Engelse centrale bank had als een donderslag bij heldere hemel de rente verhoogd....

ECB-president Wim Duisenberg nam die vrees om twee uur 's middags weg. Op de maandelijkse persconferentie maakte hij bekend dat de euro-rentetarieven voorlopig onveranderd blijven.

De beleggers vielen opgelucht terug in hun stoel. Het Damrak profiteerde, de AEX-index sloot de dag met winst af. De index van de 25 populairste hoofdfondsen steeg met 0,9 procent naar 587,4 punten. Het Damrak liet hiermee de collega's in Europa net achter zich. Frankfurt en Parijs sloten met een plus van 0,7 en 0,8 procent. Londen moest door de woensdag aangekondigde renteverhoging genoegen nemen met een minieme winst van 0,1 procent.

Het fonds Baan was de verrassing van de dag. 'De koerswinst van 13 procent van donderdag heeft ons volkomen verrast', erkende een handelaar. Het fonds verandert van paradepaardje naar brekebeen tot opnieuw naar goudhaantje. Eén ding is zeker: Automatiseerder Baan heeft op de Amsterdamse effectenbeurs de weg naar boven weer weten te vinden. Door de reuzensprong van 13 procent op 13,80 euro krijgt het IT-fonds zelfs het jaarrecord van 16,75 euro weer in het vizier.

Op de Amsterdamse beursvloer gingen forse omzetten om. Ook in dat opzicht spande Baan de kroon. Het Barneveldse aandeel verruilde dubbelgeteld twaalf miljoen keer van eigenaar. 'Een extreem hoge omzet', oordeelde een beurshandelaar.

Die interesse is opgewekt door Amerikaanse effectenhuizen en beleggers, weet hij. 'Die zijn mede door overnamegeruchten weer geïnteresseerd in softwarefondsen.' Van een echte omslag bij Baan wil de commissionair nog niet spreken.

Ook de stukken van Numico gingen grif over tafel. De aandelenemissie, die al voor een groot deel geplaatst is, leidde tot een extra koopgolf. Het voedingsaandeel werd bijna 4 procent duurder op 40,80 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden