Dubbele dip blijft uit - herstel ook

De vrees dat de wereldeconomie na de kredietcrisis een nieuwe duikeling zou maken, is onterecht. Maar veel beter wordt het ook niet....

Van onze verslaggever Robert Giebels

Amsterdam Goed nieuws en slecht nieuws komt in golven. Nu is er een golf slecht economisch nieuws uit de Verenigde Staten en in mindere mate uit China. Het is zo’n hoge golf dat overal in de wereld economen en andere deskundigen twee woorden in de mond beginnen te nemen: double dip.

Het is een van de meest gezochte zoektermen bij Google, vooral in landen die in een flinke groeispurt zitten, zoals Singapore waar de economie bijna 40 procent groter werd. En ook in de Verenigde Staten. Daar zet de economie zich schrap voor een dubbele duik. Voor een tweede neergang na de eerste van de kredietcrisis. Voor een W. Die W slaat op de vorm van de grafiek van de economische conjunctuur. De afgelopen twee jaar is het hele alfabet langsgekomen met de V, U en de inktzwarte L als meest genoemde letterbeelden om de economie te voorspellen. En nu lijkt het dus een W te worden. Om te beginnen in de VS.

Louter slecht nieuws uit de VS
Het eerste stuk van de W was al af met een economische groei die na het dieptepunt in 2009 richting de 4 procent ging. Europa mag blij zijn met 1 procent groei in 2010. Een single dip, een diep dieptepunt vorig jaar, daar zou het in de VS bij blijven. Dachten ze daar.

Maar de afgelopen weken waren en plotseling de tegenvallende data. De werkgelegenheid ging naar beneden, net als de industriële bedrijvigheid en de investeringen in informatietechnologie. Ook daalde het vertrouwen dat consumenten hebben in de Amerikaanse economie in juni opeens fors. Redenen: het afzwakken van de economische groei en een arbeidsmarkt die maar niet wil aantrekken.

Ook andere indicatoren kleurden rood. De verkoop van nieuwe huizen stagneert. De index voor economische activiteit daalde in juni onverwacht hard, hand in hand met de detailhandelsverkopen. De dienstensector groeit, maar doet dat heel langzaam. En in het eerste kwartaal van 2010 bleek het bruto binnenland product met 2,7 procent gegroeid. Een tegenvaller, want gerekend was op 3,2 procent. Dit kwam doordat er meer werd gekocht uit het buitenland en Amerikanen tegelijk minder consumeerden.

Al dat negativisme lijkt de double-dip-voorspellers, de W-denkers, gelijk te geven. Ze stutten hun argumenten met bewijsmateriaal uit het oosten. Uit China. Ook daar lijkt nu veel slecht nieuws vandaan te komen. Slecht nieuws uit China is als de economische groei daar niet meer in dubbele cijfers wordt uitgedrukt. De 10 à 11 procent van voorheen worden vervangen door 7 tot 9 procent.

Zelfs zo’n hoog percentage vindt hoofdeconoom Jim O’Neill van zakenbank Goldman Sachs nog erg gevaarlijk. Nu Europa massaal bezuinigt en het herstel in de VS afvlakt, zo redeneert hij, moet de stuwende kracht van de wereldeconomie uit Azië onder aanvoering van China komen. Maar als de Chinese middenklasse door een duurdere yuan wat minder gaat consumeren, dan heeft het Westen minder te produceren.

Voeg daarbij de huizenbubbel die China aan het ontstaan is. Volgens Harvard-hoogleraar Kenneth Rogoff kan die zeepbel de Chinese bankensector hard treffen. De Chinese regering zou de kredietvoorziening kunnen limiteren en dan valt het groeicijfer nog lager uit. Bovendien loopt de activiteit van de Chinese industrie terug en wordt er minder geproduceerd. Dat is mede een uiting van het groeiende zelfbewustzijn van de Chinese werknemer, die betere arbeidsomstandigheden wil en meer loon.

Voor een double dip is een tweede recessie nodig. En die komt er niet, zegt de centrale bank van Cleveland. Deze bank gooit de koersreeksen van staatsobligaties in een computer en die heeft uitgerekend dat de kans op een dubbele duik 12 procent is. Oftewel: klein. Alle negatieve berichten zijn hooguit een aanwijzing dat de Amerikaanse economie in de tweede helft van 2010 gaat afkoelen.

Allemaal W’tjes
Zelfs de somberste econoom gelooft niet dat Amerika en dan China en dan Europa werkelijk op het middelste topje van de W staan, klaar voor de tweede dip. De notoir zwartkijkende Amerikaanse hoogleraar economie Nouriel Roubini vindt de situatie ernstig. ‘Er komt een periode van economische en financiële fragiliteit’, voorspelt Roubini. Van allemaal W’tjes achter elkaar.

Maar een double dip wordt het niet. Dat zou betekenen dat de wereldwijde economieën opnieuw een recessie induiken. Roubini en veel van zijn collega’s menen echter dat het gewoon is afgelopen met het economische herstel. Na nu blijft alles economisch zo’n beetje hetzelfde. Een stabiele, horizontale lijn.

Vergeet de double dip, de W. Wie de economie van nu in een beeld wil vangen, gebruike het wortelteken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden