DTe gispt stroommarkt

Toezichthouder DTe is ontevreden over de concurrentie op de vrije markt voor stroom en gas. Consumenten klagen terecht over de ondoorzichtige markt, fouten in de facturen en agressieve wervingsmethoden van stroomverkopers....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Dat stelde directeur Gert Zijl van de Dienst uitvoering en toezicht Energie (DTe) bekend tijdens de gezamenlijke prestatie van de jaaragenda van de DTe en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Consumenten en kleine bedrijven mogen sinds 1 juli 2004 zelf hun leverancier van stroom en gas uitkiezen.

De DTe had gedacht dat in het eerste half jaar zo'n 10 procent van de consumenten zou overstappen naar een andere aanbieder. Voor stroom stapte 8 procent van de klanten over naar een nieuwe aanbieder. Bij de gasmarkt bleef het aantal overstappers steken op 4 procent. 'Niet indrukwekkend', aldus Zijl. 'De vrije markt werkt nog niet optimaal.'

De energiebedrijven moeten daarom snel hun administratie op orde brengen. Momenteel krijgt na een verhuizing 1 procent van de klanten te maken met fouten in de rekening of vertraging bij de ontvangst van de nota. Bij Nuon ligt dit percentage tussen de 3 en 5.

De bedrijven moeten vanaf 1 april het aantal fouten hebben gehalveerd. In de zomer moet het aantal problemen tot ver onder de 1 procent zijn gezakt. Als de bedrijven in gebreke blijven, zal de DTe maatregelen nemen.

De DTe heeft wel degelijk invloed op de branche, zo liet Zijl weten. Na overleg met enkele bedrijven is het aantal klachten over agressieve verkoopmethoden verminderd. De DTe kreeg in 2004 enkele honderden klachten, vooral over stroomverkoper Durion.

Op sommige terreinen presteren de energiebedrijven wel goed, benadrukte Zijl. De nota's zijn voor klanten beter leesbaar geworden.

DTe gaat het komende jaar ook praten met de beheerders van websites voor prijsvergelijkingen. Deze sites kunnen gebruiksvriendelijker worden, vindt Zijl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden