DSM schrapt bijna 1000 banen, helft in Nederland

DSM schrapt de komende twee jaar 900 tot 1000 banen, waarvan ongeveer de helft in Nederland. Dat maakte het speciaalchemiebedrijf dinsdag bekend.

Een onderzoeker bij chemieconcern DSM.Beeld anp

De reorganisatie treft ondersteunende functies, bijvoorbeeld op het gebied van IT, personeelsmanagement, communicatie en financiële en juridische taken. Daarnaast worden maatregelen genomen om onderzoekscentra efficiënter te laten werken. DSM verwacht dat de operatie eind 2017 zal zijn afgerond.

DSM liet eerder deze maand al weten dat het het eigen bedrijf flink op de schop moet nemen. De chemiereus heeft vooral last van de zwaarder wordende concurrentie op het gebied van vitamines waardoor er bij de eigen voedingstak ingrijpende kostenbesparingen op de agenda staan.

In het tweede kwartaal boerde DSM overigens nog wel beduidend beter dan in dezelfde periode een jaar geleden: de omzet lag met 2 miljard euro 12 procent hoger dan die in het tweede kwartaal in 2014. Dat kwam vooral op het conto van zogenoemde 'valutaire meewind'. Op eigen kracht - de gunstige wisselkoersen buiten beschouwing gelaten dus - werd een omzetgroei van 3 procent gerealiseerd.

Dat neemt niet weg dat er bij de voedingstak van het bedrijf iets moet veranderen, aldus topman Feike Sijbesma bij de presentatie van die kwartaalcijfers. Het blijkt dinsdag om stevige bezuinigingsplannen te gaan. 'We moeten scherp zijn', voorspelde de topman begin augustus, 'want de economische omstandigheden helpen ons niet.'

Meer dan 50 landen

DSM, waar ruim 21 duizend werknemers actief zijn in meer dan 50 landen, leunt na een aantal eerdere reorganisaties op twee divisies, namelijk Voeding (vitamines, speciale voeding voor de gezondheidszorg, diervoeding) en Speciale Materialen (kunststofmaterialen en plastic motoronderdelen voor bijvoorbeeld de auto-industrie).

Bij Speciale Materialen gaat het allemaal naar behoren, maar bij Voeding heeft het bedrijf last van de zeer lage prijs voor vitamine E (een belangrijk onderdeel van diervoeding). Die is met meer dan 30 procent gedaald. Er wordt meer verkocht, maar er wordt ook veel minder winst gemaakt. Ook tijdens de presentatie van de jaarcijfers, eerder dit jaar, was de vitamineproductie het voornaamste onderwerp van gesprek bij DSM. De voornaamste reden: de concurrentie van Chinese prijsvechters verandert de vitaminemarkt compleet. Zo opende de Chinese marktuitdager Zhejiang Medicine vorig jaar een fabriek nabij de kuststad Shaoxing om vandaaruit de wereldmarkt met 20 duizend ton aan goedkope vitamine E per jaar te overspoelen, met alle gevolgen voor de prijs van dien.

Beeld anp

FNV schrikt van DSM

Vakcentrale FNV is geschrokken van de omvang van de reorganisatie. Dat liet FNV-bestuurder Wilfred Jonkhout dinsdag weten. 'Elke verloren baan is er één te veel', zei Jonkhout. 'Zeker in een zwakke economische regio als Limburg. Wij zullen knokken voor elke baan die we kunnen behouden.'

De FNV-bestuurder liet weten 'kritisch' te zullen kijken naar de uitwerking van de plannen. 'We spannen ons ervoor in om zoveel mogelijk mensen binnen dan wel buiten DSM weer aan het werk te krijgen. Alles is erop gericht om mensen van werk naar werk te helpen. Daarover zijn ook afspraken gemaakt met DSM. Er ligt een goed sociaal plan dat in ieder geval geldt tot 2018.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden