DSM gedijt bij rust en bij ASMI keert een oud spook terug

Wilco Dekker en Jochem van Staalduine
Feike Sijbesma, topman van DSM. Beeld anp
Feike Sijbesma, topman van DSM.Beeld anp

Winnaar: Feike Sijbesma DSM - Alweer goede cijfers

Verschil moet er zijn. Waar AkzoNobel, opgejaagd door activistisch aandeelhouder Elliott, zijn topman Ton Büchner om gezondheidsredenen zag terugtreden en onlangs tegenvallende kwartaalcijfers presenteerde, gaat het collega DSM voor de wind. Het Limburgse concern kwam onder leiding van topman Feike Sijbesma deze week wederom met prima cijfers. De producent van voedingsingrediënten, vitamines en specialistische materialen verhoogt daarom zijn winstverwachting voor heel 2017. DSM rekent nu op dubbelcijferige groei van het bedrijfsresultaat. Ook zal het rendement op investeringen hoger uitvallen dan gedacht.

Volgens Sijbesma ligt DSM 'duidelijk voor op de strategische doelstelllingen'. De kostenbesparingen 'liggen op koers'. Dit alles misschien wel met dank aan Third Point, want ook DSM had in 2014 een Amerikaanse activist achter zich aan, die betere prestaties eiste.

Hoe dan ook: beleggers waren deze week aangenaam verrast door zoveel goed nieuws uit Zuid-Limburg. Ze maken zich langzaam op voor het vertrek van Feike Sijbesma. Niet om gezondheidsredenen, maar omdat hij na tien jaar als hoogste baas bij DSM weleens toe is aan wat anders. Sijbesma wordt al een tijdje genoemd als er prominente posities zijn te vergeven. Mocht hij inderdaad vertrekken, dan laat hij DSM gezond achter.

Wilco Dekker

Verliezer: Chuck del Prado ASMI - Onrust ondanks groei

Chuck del Prado moet deze week staande op de deurmat een diepe zucht geslaakt hebben. Een brief van activistisch aandeelhouder Eminence in de bus.

Het Amerikaanse hedgefonds spoorde maandag per post alle aandeelhouders van chipmachinefabrikant ASMI aan om in opstand te komen tegen het beleid van de leiding van ASMI: Del Prado dus. Eminence wil dat het bedrijf uit Almere zijn aandeel van 34 procent in zusterbedrijf ASM Pacific Technology (ASM PT) verkoopt en de winst deels aan de aandeelhouders uitkeert.

ASMI-directeur Chuck del Prado. Beeld
ASMI-directeur Chuck del Prado.Beeld

Dat zat eraan te komen. Vorige week presenteerde ASMI prima kwartaalcijfers, maar toch daalde de beurskoers ruim 6 procent. ASM PT opende in het verre Hongkong namelijk ook de boeken en joeg beleggers schrik aan met een lagere verwachting voor het derde kwartaal. Het aandeel kelderde en trok ASMI mee in zijn val.

Reden voor Eminence om opnieuw op te roepen tot verkoop van de aandelen. In april offerde ASMI al 5 procent van zijn aandelen in PT op het activistische altaar, maar daar stelde het Eminence niet mee tevreden. Was ASMI in 2012 nog meerderheidsaandeelhouder van PT, nu moet van Eminence alles weg van het bedrijf dat net als ASMI door Del Prado's vader Arthur is opgericht. Blijft dan niets hetzelfde, zal Del Prado hebben gedacht.

Jochem van Staalduine

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden