DSM floreert op nieuwe koers

Het geldt voor het weer, het geldt voor grote chemiebedrijven: na een periode van regen, volgt meestal iets zonnigers. Want na een reeks slechte jaren eindigend in een stevige reorganisatie afgelopen augustus, doet het Limburgse DSM het eindelijk weer goed.

Een onderzoeker van chemieconcern DSM kweekt een micro-organisme in een proefopstelling.Beeld ANP XTRA

Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die de beursgenoteerde chemiereus dinsdag publiceerde. Want hoewel de omzet slechts met 1 procent steeg (naar 1,99 miljard euro) steeg het bedrijfsresultaat met bijna 20 procent en de nettowinst zelfs met een kwart. Reden voor de Limburgers om hun winstverwachting voor de rest van het jaar flink naar boven bij te stellen: van 8 of 9 procent naar 10 tot 15 procent.

De goede cijfers zijn welkom bij de producent van voedingsingrediënten, vitamines en specialistische materialen. Precies een jaar geleden kondigde DSM, waar verspreid over 50 landen 21 duizend werknemers werken, namelijk een flinke reorganisatie aan. De bedrijfsleiding vond de eigen romp te vet en besloot daarom in twee jaar tijd ruim duizend banen te schrappen, wat een jaarlijkse besparing van zo'n 250 miljoen euro moest opleveren.

Alles om een nieuw, 'gestroomlijnd' DSM te creëren, dat beter in staat is 'de organisatie op eigen kracht te laten groeien', aldus het toen gekozen jargon door bestuursvoorzitter Feike Sijbesma.

Efficientieslag

Nu, één jaar later, blijkt in cijfers wat die woorden van toen betekenden. Naar eigen zeggen door de efficientieslag wisten de Limburgers het afgelopen half jaar meer voedingsingrediënten te verkopen tegen gemiddeld hogere prijzen. De diervoeding was in vrijwel alle afzetmarkten zeer geliefd, op Latijns-Amerika na. Bij voedingssupplementen, zoals multivitamines, viel alleen de verkoop in de VS tegen.

DSM werd ooit opgericht als staatsbedrijf bedoeld voor de exploitatie van de steenkoolreserves in Limburg - vandaar ook de naam Dutch State Mines (DSM) - maar na sluiting van die mijnen in de jaren zeventig stortte het bedrijf zich op de petrochemische industrie: olie. Mede vanwege de grillige prijs van dat product maakte DSM de afgelopen zes jaar een tweede omslag. Weg van de petrochemie, richting de biotechnologie. Daardoor leunen de Limburgers nu op nog twee bedrijfsonderdelen: Voeding (vitamines, voeding voor de gezondheidszorg, diervoeding) en Speciale Materialen (zoals kunststof en verf).

Voeding was een jaar geleden nog het probleemkind. De divisie had vooral last van de gekelderde prijs voor vitamine E vanwege een aantal Chinese concurrenten op de markt, die tegen dumpprijzen konden produceren. Met de reorganisatie halverwege, die vooral deze divisie trof, lijkt DSM een voorlopig antwoord te hebben gevonden op die bodemprijzen.

Ditmaal is het de materiaaltak die wat moeizamer draait, vooral omdat daar nu de prijzen dalen. Ondanks hogere verkopen nam de omzet van deze divisie namelijk met 4 procent af. Het was echter een van de weinige dompers vandaag voor DSM. Ook op de beurs stond het aandeel eenzaam aan kop op verder roodgekleurde koersborden. Samen met tankopslagbedrijf Vopak was het zelfs het enige fonds dat een plus noteerde in de AEX: ruim 3 procent erbij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden