DSM claimt doorbraak in biobrandstof

Chemieconcern DSM is ervan overtuigd dat het een grote stap heeft gezet in de ontwikkeling van de tweede generatie biobrandstoffen. Het heeft een procedé ontwikkeld waarmee het op grote schaal ethanol kan winnen uit landbouwafval: maïsstengels, houtsnippers en stro.

Van onze verslaggever Pieter Klok

De biobrandstof komt uit afvalproducten als stro, maïsstengels en houtsnippers en niet uit landbouwproducten die aan de voedselketen worden ontnomen of die bijdragen aan de CO2-emissie, meldt de Britse financiële krant.

Volgens een rapport van UBS Global Equity Research kan deze tweede generatie biobrandstoffen voor transportdoeleinden rond 2022 een marktwaarde van ongeveer 80 miljard per jaar vertegenwoordigen.

Volgens de Financial Times heeft DSM chief executive Feike Sijbesma aangegeven een rol in deze ontwikkeling te willen vervullen. Het bedrijf zal dat waarschijnlijk niet alleen doen, maar met partners.

De eerste generatie biobrandstoffen wordt gemaakt uit suikerriet en maïskorrels en gaat daardoor ten koste van de voedselvoorziening, waarmee de voedselprijs wordt opgedreven. Daarom wordt naarstig gezocht naar een alternatief.

Dat is niet eenvoudig. Om alcohol te kunnen maken, moet het landbouwafval eerst worden omgezet in suikers. Door de houtachtige structuur kunnen de enzymen die de omzetting in suikers in gang moeten zetten, er echter niet goed bij.

Snippers

DSM lost dit op door het afval in kleine snippers te hakken, met een zuur te mengen en het mengsel te verhitten. Vervolgens zet het bedrijf een enzym in dat ook bij hoge temperaturen kan functioneren. Hierdoor hoeft het mengsel niet eerst te worden afgekoeld en wordt het ook niet stroperig, waardoor het beter en efficiënter kan worden verwerkt. Bovendien krijgen andere bacteriën door de hoge temperatuur geen kans om het proces te verstoren.

Een ander probleem is dat het landbouwafval in twee typen suikers transformeert: suikers met vijf en suikers met zes koolstofatomen. Die suikers met vijf koolstofatomen laten zich moeilijk omzetten in alcohol, waardoor de opbrengst van landbouwafval tot nu toe te laag was. DSM heeft nu met succes een gist ingezet die beide soorten suikers kan omzetten. Hierdoor wordt de opbrengst van het landbouwafval verdubbeld en komt een kostenefficiënte productie een stuk dichterbij.

Mijlpaal

DSM meldde gisteren eveneens een mijlpaal op het gebied van de productie van bio-barnsteenzuur. Dit zuur, dat onder meer wordt gebruikt in coatings, koelvloeistof en in de farmaceutische industrie, wordt van oudsher langs chemische weg geproduceerd. DSM zet nu een klein organisme in om het te maken. Doordat het barnsteenzuur op deze wijze veel goedkoper kan worden geproduceerd, kan het op veel meer terreinen worden toegepast, zoals in landbouwfolie of in nylon. DSM heeft in 2008 al met de Franse zetmeelproducent Roquette een testfabriek geopend, om het productieproces te vervolmaken. Inmiddels is de eerste lading vanuit Noord-Frankrijk op weg naar de klant. Gisteren maakte DSM bekend dat het een joint venture met Roquette heeft opgericht, waarin de productie van barnsteenzuur verder kan worden opgevoerd. Het nieuwe bedrijf, Reverdia genaamd, krijgt zijn hoofdkantoor in Nederland.

Hernieuwbaar

DSM, dat van oudsher vooral met olie als grondstof werkt, probeert steeds meer gebruik te maken van hernieuwbare, natuurlijke materialen. Producten die op natuurlijke wijze zijn geproduceerd zijn ook afbreekbaar. Landbouwfolie van barnsteenzuur kan in principe op het land blijven liggen. Het bedrijf werkt ondertussen ook aan een geheel nieuw materiaal waarin het bio-barnsteenzuur is verwerkt, maar daar trekt het decennia voor uit.

Een medewerker in een 'fermentiekamer' bij DSM in Delft. (ANP) Beeld
Een medewerker in een 'fermentiekamer' bij DSM in Delft. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden