DSM beleeft goed eerste kwartaal

Gunstige marktomstandigheden en een sterk prijsbeleid hebben chemieconcern DSM een sterk kwartaal bezorgd. Vrijwel alle onderdelen presteerden beter dan de verwachting van analisten. Dat bleek vandaag bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal. DSM verwacht een 'sterk' 2011 en zegt goed op koers te liggen om de doelstellingen voor 2013 te halen.

ANP
null Beeld

DSM zag het bedrijfsresultaat met 14 procent stijgen tot 325 miljoen euro. De omzet ging met 16 procent omhoog tot 2,23 miljard euro en de nettowinst steeg met bijna 30 procent tot 166 miljoen euro.
Het concern meldde positieve marktomstandigheden in de eerste maanden van dit jaar.

Opkomende economieën als China bleven snel groeien en in West-Europa en de Verenigde Staten was er sprake van 'gematigde groei'. De gebeurtenissen in Japan en het Midden-Oosten hadden vrijwel geen effect op DSM. Het concern wist de gestegen grondstofprijzen door te berekenen aan klanten.

Goede marktomstandigheden
Paradepaardje Nutrition wist de winst en omzet nog verder te verbeteren. Volumegroei kon het negatieve effect van de kracht van de Zwitserse frank compenseren. Nutrition koopt veel grondstoffen in Zwitserland. De winstmarge daalde echter met 1 procentpunt ten opzichte van dezelfde periode in 2010.

De onderdelen Performance Materials en Polymer Intermediates begonnen het jaar met grote winst- en omzetsprongen. Daar lagen onder meer goede marktomstandigheden aan ten grondslag. Bij Performance Materials werden de prijzen verhoogd, waardoor de gestegen grondstofkosten 'meer dan gecompenseerd' werden. Daardoor steeg de winstmarge.

Alleen het onderdeel Pharma bleef achter. Daar was geen verbetering van de markt zichtbaar en bleef de omzet onder die van 2010. Het licht positieve bedrijfsresultaat dat vorig jaar nog in de boeken stond, verdampte.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden