DSB ‘volkomen gezond’ ten onder

‘We zijn niet failliet gegaan, we zijn gewoon kapotgemaakt.’ Aldus de nieuwe werkelijkheid van Dirk Scheringa, de onorthodoxe bankdirecteur uit Wognum. Maandagochtend ontnam de Amsterdamse rechtbank hem zijn levenswerk, de bank die hij in 32 jaar heeft opgebouwd.

Scheringa leek uiterlijk kalm, maar met woorden sloeg hij op een persconferentie in Wognum wild om zich heen. ‘Wij zijn in een soort horrorscenario terechtgekomen dat zijn weerga niet kent. Krankzinnig dat dit in een normaal land kan gebeuren.’

Geflankeerd door de rest van de raad van bestuur van de DSB Bank riep hij op tot een parlementaire enquête. Tot op de bodem moet volgens hem worden uitgezocht hoe the powers that be erin zijn geslaagd een ‘volkomen gezond bedrijf’ te gronde te richten.

In Scheringa’s visie hebben minister Bos, de media en De Nederlandsche Bank (DNB) het faillissement veroorzaakt. Bos bezoedelde de reputatie van DSB door in de Tweede Kamer te zeggen dat de bank ‘totaal idiote’ provisies berekende op sommige producten. ‘Maar daarna bleek dat andere banken dat ook deden’, klaagde Scheringa gisteren. Ander onrecht: DNB zou onredelijke eisen aan DSB hebben gesteld en de leencapaciteit van de bank hebben ingeperkt, terwijl daartoe geen enkele noodzaak was. Verder lekte vorige week uit dat DNB op het punt stond de regie bij DSB over te nemen, waarna de spaarders massaal op de loop gingen. Scheringa: ‘Dat lek heeft ons over de afgrond geduwd.’ De door DNB aangestelde bewindvoerders zouden reddingsplannen vervolgens geen echte kans hebben willen geven.

De hand ging maar moeizaam in eigen boezem. ‘Er zijn bij DSB dingen fout gegaan. Daarvoor hebben wij onze excuses aangeboden.’ Scheringa voerde aan dat hij DNB had gehoorzaamd door te beloven op te stappen als topman en zijn aandelen in de bank te verkopen. Waarom de bank dan toch failliet moest, hij kon er gisteren niet bij.

Voor de gevestigde orde staat Scheringa nu te boek als de bankier die zijn bedrijf om zeep hielp. Maar zijn personeel draagt hem op handen. Scheringa presenteerde zichzelf de laatste week als een toffe baas die eerst aan zijn medewerkers denkt en dan pas aan zichzelf.

Voor zijn personeel kan hij niets meer doen. Van de tweeduizend DSB’ers zijn er veertienhonderd ontslagen. De overige zeshonderd verliezen vermoedelijk hun baan als de curatoren klaar zijn met hun werk. De mensen die per direct op straat staan, krijgen nog zes weken loon doorbetaald. Het UWV zal zich over hen ontfermen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.