DSB-stichtingen praten zonder volmacht van leden te tonen

Stichtingen van DSB-gedupeerden overleggen met de curatoren...

AMSTERDAM De stichtingen en verenigingen die zeggen de belangen van gedupeerden van DSB Bank te behartigen, hebben nog altijd geen volmachten laten zien van hun achterban. Gisteren overlegden zij met de beide curatoren Rutger-Jan Schimmelpenninck en Joost Kuiper, die op het standpunt staan dat de stichtingen en verenigingen moeten bewijzen voor wie ze optreden om een claim op de boedel te kunnen leggen.

De twee bekendste stichtingen, de Stichting Hypotheekleed van Pieter Lakeman en de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken van Jelle Hendrickx, willen wel ledenaantallen opgeven maar vinden het laten zien van volmachten prematuur. De raad van bestuur van de voormalige DSB Bank heeft steeds twijfels gehad of de beide stichtingen wel het aantal mensen achter zich hadden dat ze zeiden te hebben. Lakeman noemde daarbij het getal van zevenhonderd, Hendrickx zei zelfs duizenden gedupeerden te vertegenwoordigen.

De curatoren willen daar nu bewijzen van. In principe zouden de stichtingen dan van alle gedupeerden een volmachtverklaring moeten hebben. Tot nu toe is de curatoren alleen aangeboden via een accountant inzicht te geven in de ledenlijst.

De curatoren willen alle claims individueel afhandelen, omdat ze vaak zo verschillend zijn. In totaal zijn er elf clubs die zeggen op te treden voor gedupeerden, waarvan er gisteren zes met de curatoren spraken. Een van die clubs is de Vereniging DSB-deposito’s, die zegt op te treden voor vier- tot vijfduizend houders van zogenoemde achtergestelde deposito’s.

Tot nu toe heeft De Nederlandsche Bank gezegd dat deze depositohouders niet in aanmerking komen voor de depositogarantieregeling waardoor spaarders maximaal een ton van hun tegoed bij de DSB terugkrijgen.

Maar Willem Jan van Andel, die deze vereniging adviseert, zegt dat die uitzondering in strijd is met de Europese regels. ‘De achtergestelde deposito’s die DSB aanbood, zijn wel gedekt door het depositogarantiestelsel.’ In totaal had DSB 175 miljoen euro aan achtergestelde deposito’s uitstaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden