DSB-onderzoeker is beminnelijke beul

michiel scheltema..

AMSTERDAM ‘Je bent de meest beminnelijke beul die een regering zich kan wensen. (...) Een man met wie je uitstekend kunt samenwerken.’ Toenmalig minister Zalm zei dat in 2004 bij het afscheid van Michiel Scheltema als voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).

Prof. mr. Michiel Scheltema (70) werd donderdag benoemd tot voorzitter van de onderzoekscommissie die door minister Bos van Financiën is ingesteld. Hij zal samen met twee andere hoogleraren (Edgar du Perron en Kees Koedijk) en een registeraccountant moeten nagaan of de DSB is kapotgemaakt (zoals Dirk Scheringa heeft gezegd), of aan haar eigen falen ten onder is gegaan (zoals directeur Wellink van De Nederlandsche Bank en Bos beweren).

Ook zal Scheltema een oordeel vellen over de rol van onder anderen Gerrit Zalm.

Hij lijkt al te zijn afgeserveerd voordat hij is begonnen. Meteen vielen politici over elkaar heen met opmerkingen dat het onderzoek niet deugt of te lang duurt.

Scheltema is een eminent jurist, net als veel van zijn familieleden die in dienst zijn van gerenommeerde advocatenkantoren. Zijn deskundigheid op het gebied van staats- en bestuursrecht is onomstreden. Na zijn studies in Leiden en Harvard werd hij in 1965 wetgevingsjurist bij het ministerie van Justitie.

Hij werd later hoogleraar in Groningen voordat hij in 1981 namens D66 tot staatssecretaris van Justitie werd benoemd in de kabinetten Van Agt II en III. Zijn echtgenote, de elegante Olga Scheltema-de Nie (eveneens juriste), was in die tijd Kamerlid voor dezelfde partij. Na een korte politieke carrière keerde hij terug naar Groningen en werd lid van vele commissies die advies moesten uitbrengen over veranderingen van het bestuursrecht.

In 1998 werd Scheltema benoemd tot voorzitter van de WRR. Na zijn afscheid was hij voorzitter van een commissie die nieuwe regels opstelde voor compensatie bij onrechtmatige overheidsdaad. In juni van dit jaar pleitte Scheltema samen met zijn zoon Arjan Scheltema – advocaat bij NautaDutilh – nog in de Volkskrant voor het terugbrengen van de aandeelhoudersmacht binnen bedrijven tot 50 procent van de stemmen.

Scheltema zal als commissievoorzitter als enige de geheime onderzoeken van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) naar de toedracht van de ondergang mogen toetsen, zodat de commissie tot een oordeel kan komen dat ook door Dirk Scheringa en Pieter Lakeman als eerlijk en rechtvaardig wordt gezien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden