DSB-onderzoeken opnieuw vertraagd

De onderzoeken naar het faillissement van DSB Bank lopen opnieuw vertraging op.

Van onze verslaggeefster Yvonne Hofs

Jurist Michiel Scheltema en de drie andere commissieleden zijn nog altijd druk met het horen van getuigen en het bestuderen van dikke stapels schriftelijk bewijsmateriaal, aldus een woordvoerder van Scheltema maandag.

De commissie-Scheltema doet onafhankelijk onderzoek naar het faillissement van DSB Bank en de rol die de toezichthouders daarbij hebben gespeeld. De commissie zou begin maart nog gesprekken met getuigen hebben gepland. Dat betekent dat het eindrapport op zijn vroegst eind maart, maar mogelijk pas in april, naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

Onderzoek AFM en DNB

Voorzitter Scheltema is ook nog niet toegekomen aan zijn toets van het onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De toezichthouders hebben onderzoek gedaan naar de handelwijze van de voormalige DSB-bestuurders Gerrit Zalm en Ed Nijpels bij de bank van Dirk Scheringa. Minister Bos zou de Tweede Kamer in eerste instantie in december over de resultaten informeren. Vlak voor Kerstmis werd de deadline verschoven naar januari, maar op 1 februari was er nog steeds geen onderzoek. Vorige week dinsdag meldde Bos de Kamer dat hij binnen een paar dagen van Scheltema duidelijkheid over de planning hoopte te krijgen, maar ook dat is al weer uitgesteld naar deze week.

Dat het bestuurdersonderzoek vertraagd is, ligt overigens niet aan Scheltema. Hij heeft het onderzoek van de toezichthouders pas vorige week ontvangen. Scheltema moet op verzoek van de Tweede Kamer een onafhankelijk oordeel vellen over dat onderzoek van DNB en AFM.

Complexiteit

Gevraagd naar de oorzaken van het voortdurende uitstel wijzen de onderzoekers op het belang van zorgvuldigheid en op de complexiteit van de DSB-affaire.

De Tweede Kamer heeft echter altijd op spoed aangedrongen, omdat Zalm en Nijpels anders te lang in hun huidige topfuncties zouden blijven ‘bungelen’. De VVD’ers zijn respectievelijk topman van ABN Amro en het ambtenarenpensioenfonds ABP.

VVD-Kamerlid Frans Weekers zegt het nieuwe uitstel ‘te betreuren’. ‘Het verbaast me zeer dat het allemaal zo lang moet duren. Tegelijkertijd zijn mijn handen, en ook die van minister Bos, op de rug gebonden. We hebben immers te maken met een onafhankelijke DNB en een onafhankelijke commissie-Scheltema.’

Dirk Scheringa op een persconferentie over het faillissement van zijn DSB Bank, oktober 2009. (ANP) Beeld ANP
Dirk Scheringa op een persconferentie over het faillissement van zijn DSB Bank, oktober 2009. (ANP)Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden