Drukker Joh. Enschedé stopt de bankbiljetpersen

Koninklijke Joh. Enschedé stopt met het maken van bankbiljetten. Ook voert de drukkerij, die al sinds 1703 bestaat, een reorganisatie door waarbij een 'aanzienlijk' deel van het personeel zijn baan verliest. Dat maakte Joh. Enschede donderdag bekend. Volgens de drukker is er teveel concurrentie op de markt voor bankbiljetten. Het bedrijf legt zich voortaan toe op andere gedrukte producten, zoals postzegels, visa en belastinglabels, en op diensten om vervalsing tegen te gaan.

(Achrieffoto 2006) Het drukken van eurobiljetten bij drukkerij Johan Enschede in Haarlem. Beeld anp
(Achrieffoto 2006) Het drukken van eurobiljetten bij drukkerij Johan Enschede in Haarlem.Beeld anp

Volgens Joh. Enschede is er al jaren sprake van overcapaciteit op de internationale markt voor bankbiljetten. Drukkers moeten hun diensten daardoor tegen bodemprijzen aanbieden. Doordat er ook steeds meer staatsdrukkers uit verschillende landen op de markt actief zijn, wordt de prijsdruk nog hoger. Deze drukkers genieten vaak een beschermde positie in hun thuismarkt en kunnen hun diensten buiten de landgrenzen tegen zeer lage prijzen aanbieden. Dat ongelijke speelveld eist nu zijn tol, aldus Joh. Enschedé. Doorgaan met het drukken van biljetten zou 'bedrijfseconomisch niet verantwoord' zijn. Het bedrijf zet daarom zijn bankbiljettenpersen stil.

Reorganisaties

Bij Joh. Enschedé werken momenteel 203 vaste medewerkers en meer dan zestig uitzendkrachten. Zij zijn donderdag geïnformeerd door de directie. De reorganisatie die met de koerswijziging gepaard gaat is de zoveelste in de recente geschiedenis van het bedrijf. Al in 1990, na het vertrek van de laatste telg van de familie Enschedé uit de directie, werd bekend dat de productie van bankbiljetten verlieslijdend was. Sindsdien volgden vele ontslagrondes. In 2011 leek het besluit van De Nederlandsche Bank om de Nederlandse eurobiljetten elders te laten drukken de definitieve nekslag te zijn, maar het duurde tot 2014 voor Joh. Enschede in acute problemen kwam. Een overname door een investeringsfonds volgde, net als de zoveelste reorganisatie. Die blijkt nu niet te volstaan.

Exterieur van Koninklijke Joh. Enschede. Beeld anp
Exterieur van Koninklijke Joh. Enschede.Beeld anp

200 jaar biljettengeschiedenis

Met het stopzetten van de persen komt er een einde aan meer dan 200 jaar biljettengeschiedenis. Joh. Enschedé werd op 21 juni 1703 door Izaak Enschedé geopend. De drukkerij in Haarlem, vernoemd naar Izaaks zoon Johannes, specialiseerde zich in het drukken van boeken met bijzondere lettertekens als braille en muziek. Pas in 1810 drukte Joh. Enschede zijn eerste bankbiljetten, voor Nederlands Oost- en West-Indië. In 1814, na de oprichting van de Nederlandsche Bank, volgden de eerste biljetten voor binnenlands gebruik. Deze biljetten kwamen bekend te staan als 'roodborstjes' door de rode kleur en werden gebruikt voor transacties tussen banken onderling. In 2000 begon Joh. Enschedé met het drukken van de euro. Drie jaar later werd het bedrijf Koninklijk.

Vorig jaar werd al bekend dat Joh. Enschedés evenknie op het gebied van munten, de Koninklijke Nederlandse Munt, eveneens in de financiële penarie zat. Vorige week werd de Munt, die sinds 1807 de Nederlandse gulden- en euromunten slaat, door de staat aan een Belgische partij verkocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden