Druk op Britse regering om belastingen te verhogen

Groot-Brittannië verkeert na de verkiezingsoverwinning van Labour nog in roze sferen, maar de harde werkelijkheid diende zich maandag al aan....

Van onze correspondent

Bert Wagendorp

LONDEN

Brown komt in juni of juli met zijn tussentijdse begroting. De directeur van de Confederatie van de Britse Industrie (CBI), Adair Turner, riep Brown in The Financial Times van maandag op een belastingverhoging door te voeren, om oververhitting van de groeiende Britse economie te voorkomen.

Brown heeft daarvoor nog een middel, verhoging van de rente, maar Turner pleitte ervoor daarmee voorzichtig om te springen. Een verhoging van de rente zou leiden tot een verdere waardevermeerdering van het pond sterling. Nu al kampen verschillende Britse exportbedrijven met grote problemen, door de sterke waardestijging van het pond van de afgelopen maanden, ten opzichte van valuta's als de dollar, de D-mark en de gulden.

Labour heeft de afgelopen maanden de kiezer beloofd af te zullen blijven van de tarieven van de inkomstenbelasting. De laatste Conservatieve minister van Financiën, Kenneth Clarke, verlaagde het basistarief in zijn laatste begroting tot 23 procent. Het hoogste belastingtarief in Groot-Brittannië bedraagt 40 procent, het laagste 20.

Maar omdat Labour over het lopende begrotingsjaar een overheidstekort erfde van ongeveer zestig miljard gulden, oftewel een gat tussen inkomsten en uitgaven van twee procent, moeten de inkomsten op de een of andere manier omhoog. Hetzelfde had overigens gegolden voor een Conservatieve regering. De overheidsinkomsten moeten volgens economische analisten met ongeveer dertig miljard stijgen, wat gelijk staat aan een verhoging van twee procent van het basistarief.

Vermoedelijk zal Brown kiezen voor een dubbele benadering om oververhitting, en het daarbij behorende gevaar van stijgende inflatie, te voorkomen. Verwacht wordt dat Eddie George, gouverneur van de Engelse Bank, deze week een rentestijging van een half procent bekend zal maken. George drong er bij Browns voorganger al geruime tijd op aan de rente te verhogen, maar dat idee paste niet in de Conservatieve verkiezingscampagne.

Daarnaast wordt verwacht dat Brown in juni of juli een nieuw belastingregime zal presenteren, zonder het basis- en hoogste tarief te verhogen. Met name de aftrekposten zullen onder vuur komen te liggen. Eén idee is de aftrek tot een maximum van dertigduizend gulden per jaar te beperken, een ander om aftrek te beperken tot het basistarief, en dus onmogelijk te maken over de hoogste schijf.

Onder Margaret Thatcher werd de mogelijkheid hypotheekrente af te trekken al sterk beperkt, maar Brown kan nog altijd acht miljard verdienen door die helemaal af te schaffen. Ook beperking van de aftrek wegens betaalde pensioenpremies kan miljarden opleveren.

In de verkiezingscampagne sprak Labour maar over één belastingverhoging, de eenmalige zogenoemde windfall-belasting over de excessieve winsten van de geprivatiseerde nutsbedrijven. De geschatte opbrengst daarvan lag tussen tien en vijftien miljard gulden. Dat bedrag zou besteed moeten worden aan een werkgelegenheidsplan voor jongeren. Nu denkt de regering dat de nieuwe belasting mogelijk zelfs twintig miljard kan opleveren.

Binnen Labour heerst de gedachte dat impopulaire financiële maatregelen maar het best zo snel mogelijk genomen kunnen worden. Die zouden in de euforische sfeer waarin het land nu nog verkeert op minder weerstand hoeven te rekenen. Er staan ook enkele goedmakertjes op het programma: een verlaging van de BTW op benzine van acht naar vijf procent en de eerste stap op weg naar een laagste belastingtarief van tien procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden