Druivenoogst Bourgogne valt zo'n 30 procent lager uit

De weergoden zijn wijnboeren in de Bourgogne en in Champagne dit jaar slecht gezind. Liefhebbers van de flessen uit deze regio's zullen dat merken in de portemonnee.

Robert Van Der Noordaa
Wijnranken in Bourgondië. Naar verwachting valt de druivenoogst zo`n 30 procent lager uit dan vorig jaar. Beeld AFP
Wijnranken in Bourgondië. Naar verwachting valt de druivenoogst zo`n 30 procent lager uit dan vorig jaar.Beeld AFP

Slecht nieuws voor de liefhebbers van Bourgogne-wijn en van champagne. De druivenoogst in die Franse wijnstreken vallen naar verwachting zo'n 30 procent lager uit dan vorig jaar. Ook in andere delen van Frankrijk heeft de druivenoogst te lijden van het slechte weer eerder dit jaar. Daardoor ligt de totale Franse wijnproductie dit jaar zo'n 8 procent lager dan in 2015, meldt het Franse ministerie van Landbouw. De prijzen van Franse wijn zullen vanwege het lagere aanbod later dit jaar waarschijnlijk stijgen.

De boosdoeners zijn een koud voorjaar en hagel- en stortbuien. Volkskrant-wijnexpert Onno Kleyn, die in Bourgondië woont, zag de eerste bloesems van zijn wijnranken afvallen door hagel en regen. 'Bij veel wijnboeren is de eerste bloesem helemaal vernield en de tweede bloesem was lang niet zo uitbundig als de eerste. Sommige wijngaarden zijn volledig ontbladerd. Ze zien eruit alsof de winter al begonnen is.' Het was een uitzonderlijk rottig voorjaar, volgens Kleyn. 'De Bordeauxregio heeft veel minder last van extreem weer gehad dan Bourgondië en de Champagne. De overheid helpt de wijnboeren door hun uitstel van belastingen te gunnen.'

'Bourgondië is een veel kleinere regio dan de Bordeaux-regio en kan zich met zijn populaire kwaliteitswijnen een prijsstijging veroorloven', zegt Kleyn. 'De wijnen uit deze regio zijn toch al de wat duurdere wijnen. Lokaal gaat bijvoorbeeld de populaire Épineuil voor gemiddeld 8 euro over de toonbank. In Nederland kost zo'n fles dan al gauw 12 euro.'

De problemen in de Bourgogne zijn niet nieuw; deze wijnstreek heeft het al jaren zwaar door de klimaatverandering. Het effect van de temperatuurstijging is dat de druiven sneller rijp zijn, waardoor ze zoeter zijn en de wijn meer alcohol bevat. Dit maakt Bourgogne-wijnen er niet populairder op, want de meeste consumenten willen geen zware wijn maar de meer traditionele lichtere wijnen.

De verkoop van Franse wijn in Nederland daalt al een paar jaar. Dat is opmerkelijk, want Nederlanders drinken steeds meer wijn. Wijnen uit andere landen hebben terrein gewonnen op het Franse druivennat. Vooral Chili heeft als wijnland zijn marktaandeel in Nederland vergroot. Volgens het CBS is de import van Franse wijn in 2014 met 4,4 procent gedaald. In 2015 heeft die dalende tendens waarschijnlijk doorgezet.

Ook bier wordt duurder

Niet alleen wijn, ook bier wordt duurder. Deels net als bij de wijn: door het slechte weer. De oogst van gerst heeft zwaar geleden onder de overvloedige regen.

Gerst is het belangrijkste ingrediënt van bier (op water na, dat door de regen echter niet goedkoper is geworden). De belangrijkste productielanden, Duitsland en vooral Frankrijk, hadden een heel slechte oogst dit jaar. Die in Duitsland pakt 9 procent lager uit dan vorig jaar, die in Frankrijk zelfs 21 procent. Bovendien is de gerst maar van matige kwaliteit. De mouterijen, die het gerst laten ontkiemen en drogen voordat het naar de brouwers gaat, zeggen tegen persbureau Bloomberg dat ze nu al 11 procent meer betalen dan een jaar geleden, en dat ze die prijsverhoging zullen doorberekenen aan de brouwerijen.

Vooral simpele bieren zoals gewoon pils zouden daardoor duurder kunnen worden. Voor speciaalbieren is een ander ingrediënt qua prijs veel bepalender: de hop. Maar ook hop is erg duur, zij het dat dat niet veel te maken heeft met het weer maar met de opkomst van juist die speciaalbieren. Daar gaat veel meer hop in, in veel gevallen wel drie keer zo veel, en daardoor is de vraag naar hop sterk gestegen.

De meeste brouwers hebben zich met langetermijncontracten beveiligd tegen drastische prijsschommelingen. Maar uiteindelijk zal schaarste toch in een hogere prijs uitmonden. Wanneer en hoe, dat is nog niet duidelijk.

Champagne

De weergoden zijn ook de champagneboeren niet goedgezind. Gemiddeld is een hectare champagnedruiven goed voor een kleine 11 ton druivenopbrengst. De verwachte opbrengst in de Champagneregio zal door het woeste weer naar verwachting dit jaar maximaal 7,5 ton bedragen. Het goede nieuws is dat er stevige reserves zijn, waardoor een tekort aan bubbels niet te verwachten is.

Volgens Jean Marie Barillère, president van de 'Union des Maisons de Champagne' zal de champagneprijs dit jaar en ook de komende jaren omhoog gaan. Volgens de internationale wijnexpositie Vinexpo zal de vraag naar mousserende wijnen dit jaar 7,4 procent stijgen. Kleyn: 'Dankzij zijn ongekende populariteit kan champagne zich een prijsstijging veroorloven.' De prestigieuze champagne-producent Taittinger heeft zelfs de gewaagde oversteek naar het Verenigd Koninkrijk gemaakt om daar nog meer champagnedruiven te verbouwen. Met Britse geldschieters heeft Taittinger daar 4 miljoen pond geïnvesteerd in een stuk land. Maar de Britse Taittinger mag geen champagne genoemd worden omdat deze naam Europees beschermd is. Alleen wijnen uit de Franse regio Champagne mogen 'champagne' heten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden