winnaar/verliezer

Dromen laat hij graag aan anderen over, Van der Most bouwt dromen

Hennie van der Most. Beeld ANP
Hennie van der Most.Beeld ANP

Winnaar: Hennie van der Most, directeur Most BV dat onder meer pretparken bouwt

Vergaderen is niks voor Hennie van der Most - de 71-jarige zakenman begon ooit als krullenjongen in de fabriek en bleef op de lagere school al twee keer zitten. ‘Studeren doet een mens geen goed’, is de slogan van zijn bedrijf Most. ‘Ik weet eigenlijk niks, maar ik ben een goede ondernemer’, zei hij ooit over zichzelf. Dromen laat hij graag aan anderen over, Van der Most bouwt dromen. Of beter nog: hij verbouwt bedrijfspanden tot attractieparken waar kinderen en volwassenen hun droom beleven. Van de in 2001 afgebrande Bonte Wever tot Kalkar Wunderland in een voormalige kerncentrale en andere pretparken in Duitsland; Van der Most durft groot te denken. Zijn nieuwste creatie is het Attractiepark in Rotterdam Charlois, al heeft de coronacrisis de bouw vertraagd. Het Ufo restaurant staat er al, Van der Most voegt er spectaculaire attracties aan toe. Aan het AD vertelde hij voor een prikkie de inboedel van het voormalige Space Park in Bremen - dat ooit 220 miljoen euro waard was - te hebben overgenomen. Een raket van 65 meter hoog die een ton weegt, een dropshot waarmee de bezoeker naar de hemel lijkt te suizen en simulatoren voor een achtbaan; alles wordt komende week in 70 vrachtwagens en een schip naar Rotterdam vervoerd. Het Attractiepark gaat open, dit jaar nog of anders in 2022, zegt Van der Most. Laat hem nog even bouwen aan de droom die jaarlijks 200 duizend bezoekers moet trekken. In gedachten hoort hij de bewonderende ‘oh’s en ‘ah’s al: Van der Most kan dromen immers uittekenen.

Stephan Borchert Beeld
Stephan Borchert

Verliezer: Topman Stephan Borchert van Grand Vision

Het voorgenomen huwelijk tussen optiekketen Grand Vision en de Frans/Italiaanse brillengigant EssilorLuxottica hoeft volgens een Zwitsers gerechtshof niet langer te worden gesloten. Nu volgens persbureau Reuters zelfs een vierde rechtszaak dreigt in deze brillenoorlog staan beide partijen hooguit nog als koele minnaars tegenover elkaar. En toch zouden ze elkaar nog het ja-woord kunnen geven, mits de bruidsschat voor alle betrokkenen aanvaardbaar is.

GrandVision, moederbedrijf van Pearle en Eye Wish, is in feite de dochter die door eigenaar HAL Investments met 72,6 van de aandelen wordt uitgehuwelijkt. En zelfs na twee gewonnen en één verloren rechtszaak tegen de aanstaande partner heeft het op Schiphol gevestigde bedrijf niets te kiezen. ‘Wij staan nog steeds achter de beoogde transactie, maar het is aan HAL en Essilor om eruit te komen’, zegt een woordvoerder.

Al in 2019 had HAL overeenstemming bereikt over een overname door EssilorLuxottica - met onder meer de merken Ray Ban en Oakley - dat 7,6 miljard euro zou betalen. De coronacrisis ondermijnde de liefde, Grand Vision moest in meerdere landen winkels sluiten en maakte aanspraak op staatssteun. Essilor wenste inzage in de boeken, kreeg twee keer nul op het rekest van een Amsterdamse rechter, maar behaalde alsnog zijn gelijk bij een Zwitserse rechtbank.

Essilor kan nu alsnog onder het huwelijk uit, het bod op Grand Vision werd prompt verlaagd met 1 miljard euro. En volgens Reuters daagt Essilor zijn beoogde huwelijkspartner opnieuw voor het gerecht om een schadevergoeding te eisen. Het is een dubbele nederlaag voor Stephan Borchert want de Duitse topman van Grand Vision incasseert zijn toch al omstreden bonus van ruim 4 miljoen euro alleen wanneer het tot een huwelijk komt met Essilor. Die bonus lijkt nu al een doodskus in een crime passionel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden