Dringen voor de beurs, voordat hij keldert

Opvallend veel bedrijven gaan naar de beurs. In een onzeker klimaat willen ze snel geld binnenhalen voordat het tij keert.

Opvallend veel bedrijven, zoals sportschoolexploitant Basic-Fit, gaan naar de beurs Beeld null
Opvallend veel bedrijven, zoals sportschoolexploitant Basic-Fit, gaan naar de beurs

Als er momenteel een bal gaande is op de beurs is het vooral een debutantenbal. Euronext in Amsterdam verwelkomt deze maand het ene na het andere nieuwe fonds, terwijl de onzekerheid over de internationale economie groeit en het beursklimaat allesbehalve uitbundig heet te zijn nu de index voor dit jaar nog flink in de min staat.

Niettemin lijken deze weken bedrijven en masse naar de beurs te worden gebracht. Zo kunnen zij meer geld ophalen bij de beleggers dan wanneer de beurs onderuitgaat. Philips brengt zijn lichtdivisie onder in een eigen beursgenoteerd bedrijf, de staat stoot verzekeraar ASR via de beurs af en mengvoerderfabrikant ForFarmers en sportschoolexploitant Basic-Fit zetten hun aangekondigde beursgang door. Eerder deze maand ging al het Roermondse Sif, producent van onder meer stalen funderingsbuizen voor windparken op zee, naar de beurs. Het logistiek bedrijf Ceva in Hoofddorp (een afsplitsing van TNT) zou naar de beurs willen, net als het Utrechtse hightechbedrijf Merus, dat overigens opteert voor een notering aan de Nasdaq.

Gek genoeg was tot begin deze maand nog geen enkel nieuw bedrijf op de beurs geïntroduceerd via een aandelenuitgifte. Wel kregen in januari het mediabedrijf IEX en R&S Groep, het moederbedrijf van Miss Etam, een notering op de beurs, maar die deden dat via een reverse listing. Hierbij werd een oud beursvehikel gebruikt om een notering te krijgen zonder nieuwe aandelen te plaatsen.

Mogelijke Brexit

Maar nu is het ineens dringen voor de ingang van het Damrak met vijf nieuwe noteringen in amper drie weken. Alice Jentink, woordvoerder van de beurs, denkt dat de koersstabiliteit van dit moment een rol speelt. Begin dit jaar gingen de koersen hard omlaag. De AEX-index zakte van 441,82 eind 2015 naar 382,61 op 11 februari als gevolg van kelderde olieprijzen en angstige verhalen over de gang van zaken in China. Daarna volgde een herstel van de aandelenkoersen en de olieprijs.

Sindsdien zweeft de beurs een beetje tussen hoop en vrees zonder grote uitslagen. 'De markt schommelt nu al een tijdje tussen een negatieve, recessie-verwachtende positie en een minder negatief vooruitzicht voor aanhoudende groei', zegt Matt Peron, Global Head of Equities bij Northern Trust, die volgende week een bezoek aan Nederland brengt.

Een van de toekomstige onzekerheden is de mogelijke Brexit. 'De haast die bedrijven ineens aan de dag leggen, zou verband houden met de onrust die op de beurzen wordt verwacht rondom het Britse referendum over een mogelijk vertrek uit de EU', stelde ABN Amro vorige week. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maar ook andere organisaties hebben gewaarschuwd voor de ernstige gevolgen van een uittreden van Groot-Brittannië voor de wereldeconomie. Het zou tot een gevoelige daling van de wereldhandel en groei kunnen leiden. Daarnaast is er hernieuwde twijfel over de herfinanciering van de Griekse staatsschuld en de afloop van de onderhandelingen over het handelsverdrag TTIP. Veel analisten vrezen dat het beursklimaat eerder slechter dan beter zal worden.

Daarom kiezen fondsen nu eieren voor hun geld. Als ze te lang wachten - bijvoorbeeld tot na de zomer - worden ze op extra kosten gejaagd, omdat ze in dat geval nieuwe procedures in gang zullen moeten zetten zoals de productie van een nieuwe prospectus. Vaststaat dat fondsen niet de hoogste prijs krijgen. De huidige index staat bijna tien punten onder de eindstand van vorig jaar. De angst is dat de beurs na de zomer nog weleens verder naar beneden zou kunnen gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden