Drie notarissen Rotterdam aangehouden

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag drie Rotterdamse notarissen aangehouden. Zij worden verdacht van valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie.

De aanhouding van de notarissen vloeit voort uit een in 2005 gestart onderzoek naar malversaties rond verpauperde panden in Rotterdam, aldus een persbericht van het OM. Deze panden zorgden voor vele meldingen van overlast.

In dat onderzoek bleken veel van deze panden via soms ingewikkelde constructies in handen van dezelfde eigenaren. Deze eigenaren, de gebroeders Leo en Ali J., worden verdacht van onder andere hypotheekfraude, belastingontduiking en deelname aan een criminele organisatie.

De notarissen, onder wie Jan Bernard van N. en Pieter W., waren al eerder aangemerkt als verdachte in de zaak. Bij eerdere doorzoekingen van hun kantoren werden delen van de administratie door de rechter-commissaris in beslag genomen. Het OM kreeg vooralsnog geen inzage, omdat notarissen een geheimhoudingsplicht en verschoningsrecht hebben.

De Hoge Raad bepaalde in oktober 2007 dat het verschoningsrecht van de notarissen moet wijken voor het belang van het strafrechtelijk onderzoek. Dat betekende dat het OM en de politie de in beslag genomen stukken mochten gebruiken.

'Op grond van het onderzoek naar de verdachte huiseigenaren en in beslag genomen notariële dossiers zijn de notarissen nu aangehouden', aldus het OM.

Het Openbaar Ministerie verwacht de zaken voor het eind van het jaar voor de rechtbank te brengen.

Vorige week werd een van de notarissen, Pieter W., voor twee weken geschorst door de Kamer van Toezicht over de notarissen van Rotterdam. De tuchtrechter oordeelde dat W. kritiekloos heeft meegewerkt aan een reeks transacties die deel lijken uit te maken van een grootschalige hypotheekfraude.

Een kandidaat-notaris van hem, die na het verlenen van haar medewerking aan de transacties alarm sloeg bij de vertrouwensnotaris van de notariële beroepsorganisatie, kreeg een waarschuwing.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden