Drie grote pensioenfondsen hoeven in 2017 niet op uitkering te korten

Drie grote pensioenfondsen laten nu al weten dat zij volgend jaar niet op de uitkering hoeven te korten. Het Pensioenfonds Metaal & Techniek (PMT), het Pensioenfonds van de Metaalelektro (PME) en het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) zitten allemaal ruim boven de kritische dekkingsgraad. Een half jaar geleden waarschuwde PMT nog voor een mogelijke verlaging in 2017 van de uitkering van de gepensioneerden uit de metaalindustrie.

Peter de Waard
Nederlandse pensioenfondsen. Beeld anp
Nederlandse pensioenfondsen.Beeld anp

Reden voor de verbeteringen zijn de gestegen rente en de koersstijgingen op de aandelenmarkt na de verkiezing van Donald Trump, de zogenoemde Trumprally. In juli lag de tienjaarsrente op staatsleningen nog onder nul.

Twee weken geleden lag die op 0,5 procent. 'Een half procentpunt rentestijging leidt meteen tot vijf punten stijging in de dekkingsgraad', zegt voorzitter Jan Berghuis van PMT. Die ligt nu rond de 97 procent en dat is hoger dan het minimum van 91,4 procent waar het fonds aan moest voldoen.

PMT beheert de pensioengelden van 206 duizend gepensioneerden en circa één miljoen werkenden. Peter Borgdorff, directeur van PFZW, zei vrijdag dat ook zij niet hoeven te verlagen, 'als ik het op basis van de situatie van vandaag zou moeten zeggen.' Bij zijn fonds zijn meer dan 2,5 miljoen Nederlanders aangesloten. Ook bij PME zit de dekkingsgraad ruim boven de kritische grens. Het grootste fonds ABP zal er pas volgende week mededelingen over doen. Dat wacht eerst het definitieve resultaat van de dekkingsgraad op de laatste dag van het jaar af.

Herstelplan

Overigens is de rente sinds een paar dagen weer aan het dalen. Berghuis wil dan ook geen conclusies op de lange termijn trekken. 'In het eerste kwartaal van 2017 kan alles weer heel anders zijn en die hele kortingsdiscussie weer terug komen. De snelle verandering van de dekkingsgraad maakt steeds opnieuw duidelijk hoe enorm gevoelig de fondsen zijn voor de rentestand.'

Berghuis zegt dat hij wel een kleine slag om de arm moet houden. Uiteindelijk bepaalt de actuele rente op 31 december of een fonds de pensioenen moet verlagen of niet. Andere fondsen maken voor de zekerheid daarom pas volgende week bekend of ze al dan niet moeten korten.

Pensioenfondsen moeten van De Nederlandsche Bank in principe minimaal een dekkingsgraad van 105 procent hebben. Alleen dan is zeker dat ze hun toekomstige pensioenverplichtingen kunnen nakomen. Als de fondsen daaronder zakken moeten ze een 'herstelplan' opstellen waarin ze aan toezichthouder DNB uitleggen hoe ze binnen een aantal jaren hun dekkingsgraad weer op peil denken te brengen. Zolang dat herstelplan van kracht is, moeten de fondsen voldoen aan een lagere, zogenoemd kritische grens. Die minimumdekkingsgraad is per fonds verschillend. Fondsen die eronder zakken moeten of de uitkeringen korten of de premies verhogen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden