Dresdner belaagt beursfondsen
Dresdner Bank is de onbekende partij die een bod wil doen op de de 'slapende beursfondsen' Dordtsche Petroleum, Moeara Enim, Maxwell Petroleum en Calvé-Delft....
VPV beheert de beleggingsfondsen TG Oliehaven en TG Petroleumhaven, die beide ruim 5 procent van Dordtsche bezitten. Zij werden maandag op eigen verzoek uit de handel genomen nadat de vier fondsen door de beurs waren geschorst omdat er informatie over het bod in omloop zou zijn. De beleggingsfondsen worden opvallend genoeg niet belaagd.
M. Palthe van VPV wilde donderdag 'bevestigen noch ontkennen' dat hij met Dresdner aan een bod werkt. Hij volgt de zaak met belangstelling: 'Onze aandeelhouders zijn natuurlijk zeer verheugd, want zij hebben meer dan 10 procent van de aandelen Dordtsche.' Dresdner gaf geen commentaar.
De belaagde beursfondsen willen niet bevestigen dat Dresdner Bank de onbekende bieder is. Dat geldt ook voor het ministerie van Financiën dat momenteel met de bieder onderhandelt over een cruciale belastingclaim. 'Er is in ieder geval nog geen witte rook te melden', zegt de woordvoerder.
Het bod op de vier houdstermaatschappijen zou met een omvang van meer dan 20 miljard gulden het grootste bod zijn ooit in Nederland gedaan. Dresdner Bank wil een slag slaan met de aandelen van de houdstermaatschappijen, die zwaar ondergewaardeerd zijn vergeleken met de aandelen Koninklijke Olie en Unilever die ze in bezit hebben. Bij het grootste fonds, Dordtsche, bedraagt die zogenaamde discount bijna 17 procent.
Volgens Palthe zal bij het bod gebruik worden gemaakt van de constructie die ING eerder dit jaar toepaste bij het 'leeghalen' van de Arnhemsche, houdstermaatschappij in aandelen Akzo Nobel. 'Het kunstje is al eerder toegepast', aldus Palthe. ING kocht de aandeelhouders van Arnhemsche uit met de aandelen Akzo Nobel van Arnhemsche.
Zo zal ook het bod aan de aandeelhouders van de vier houdstermaatschappijen gedaan worden in aandelen Koninklijke Olie en Unilever. De beleggers krijgen bij deze ruil stukken Koninklijke en Unilever met korting in handen. Deels zullen die stukken door de koper van institutionele beleggers worden geleasd. Dresdner zal niettemin een aantrekkelijke premie aan de deal overhouden.
Plannen om de houdstermaatschappijen te gelde te maken zijn de afgelopen jaren vaker bedacht, maar liepen steeds stuk op onwil van de fiscus. Die heeft een latente claim op de opgepotte reserves van de houdstermaatschappijen als die worden opgeheven.
Ditmaal lijkt de koper, Dresdner Bank, een akkoord met Financiën in de wacht te gaan slepen. De fiscus is nu geïnteresseerd in een akkoord omdat de fiscale claim op het opheffen van de fondsen als gevolg van het nieuwe belastingplan in 2006 dreigt te vervallen. De ruling zal er op neerkomen dat fiscus en koper de buit verdelen.
W. van der Wardt van Maxwell Petroleum wacht intussen af: 'Wij hebben altijd opengestaan voor alle partijen op voorwaarde dat de disagio, de onderwaardering van het aandeel, ten goede komt aan onze aandeelhouders. De koper moet geen nestje willen uithalen.'
Volgens Van de Wardt kan de koper de aandeelhouders meer dan schadeloos stellen. 'Zelfs een minieme marge waar de aandeelhouders niets van merken is al zo groot dat die voor een overnemer interessant is.' Hij sluit daarom niet uit dat er meer kapers op de kust zijn. 'Als A een deal met de fiscus kan maken, kan B het ook.'
R. Suermondt van Moeara Enim bekritiseert de 'slechte orkestratie' van de deal. Van de brief die hij van de koper ontving was hij niet onder de indruk. 'Van zulke voorstellen heb ik al een hele collectie. Het punt is: men moet een ruling hebben, en die heb ik nog niet gezien. Deze partij is dit jaar niet de eerste, wel de slordigste.'