Draka presteert als verwacht

AMSTERDAM (ANP) - Draka heeft afgelopen jaar, conform de eigen verwachting, een fors hoger bedrijfsresultaat behaald. Dat maakte de kabelfabrikant donderdag bekend. De betere cijfers zijn vooral te danken aan een goed tweede halfjaar.

De onderneming zag het resultaat toenemen van 20,9 miljoen in 2004 tot 37,6 miljoen euro. Analisten gingen uit van een bedrijfsresultaat van 37 tot 39,1 miljoen.

De nettowinst van Draka kwam uit op 4,4 miljoen euro, tegen een verlies van 9 miljoen in 2004, terwijl de omzet steeg van een kleine 1,7 miljard euro naar bijna 1,9 miljard. Het bedrijf had afgelopen jaar veel last van hoge grondstofprijzen, zoals koper.

Cableteq

Daar stond tegenover dat Draka van een in 2004 ingezette reorganisatie de vruchten kon plukken. Verder wist het bedrijf de kosten te beheersen, waardoor het per saldo meer winst behaalde.

Draka is tevreden over zijn beide activiteiten. De divisie Cableteq (die onder meer liftkabels levert) profiteerde van gunstige marktontwikkelingen in het speciaalkabelsegment. Daarbij was het bedrijf vooral te spreken over 'opkomende landen' en de Amerikaanse markt. De omzet bij Cableteq steeg bijna 8 procent tot een kleine 1,4 miljard euro.

De veel kleinere divisie Draka Comteq (onder meer glasvezelkabels) wist in het tweede halfjaar een gering positief resultaat te boeken. Dat was beter dan analisten hadden verwacht. De verbetering was vooral te danken aan kostenbesparingen in combinatiemet volumegroei. De prijzen stonden zwaar onder druk.

Geen dividend

Draka heeft, ondanks de winst, besloten geen dividend uit te keren. ,,De hoogte van de winst achten wij nog onvoldoende om dividend te betalen. We zullen het geld gebruiken om de schuld verder te reduceren'', lichtte woordvoerder Michael Bosman toe.

Per aandeel kwam de winst vorig jaar uit op 18 cent. Als incidentele posten worden meegenomen, dan blijft er nog 12 cent van over.

De onderneming wist de rentedragende schuld met 96 miljoen euro terug te brengen tot 286 miljoen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden