Draghi haalt alles uit de kast: ECB verlaagt alle rentetarieven

De Europese Centrale Bank haalt nog een keer alles uit de kast om de inflatie in de eurozone aan te wakkeren en daarmee de kwakkelende economie uit het slop te trekken. De centrale bank verlaagt niet alleen al zijn rentetarieven, maar breidt ook zijn opkoopprogramma van Europese obligaties en bankkredieten fors uit.

ECB-president Mario Draghi. Beeld afp

Het belangrijkste rentetarief van de ECB, de rente die banken betalen als ze voor meer dan één dag geld lenen bij de centrale bank in Frankfurt, gaat van 0,05 naar 0 procent. De Europese banken kunnen vanaf volgende week dus geheel gratis geld lenen bij de ECB.

De depositorente daalt van -0,3 procent naar -0,4 procent. Dat betekent dat het banken nog meer geld gaat kosten om grote geldreserves aan te houden in Frankfurt. De nieuwe verlaging van de depositorente zal de banken in de eurozone naar schatting 1,4 miljard euro per jaar extra kosten. Tot slot gaat ook de rente op de marginale leenfaciliteit omlaag. Dat is de rente die banken betalen voor noodkredieten van 24 uur bij de ECB. Dat tarief daalt van 0,3 naar 0,25 procent.

Daarnaast breidt de ECB ook zijn 'geldpersprogramma' flink uit. Sinds maart vorig jaar koopt de ECB 60 miljard euro aan staatsobligaties en bankkredieten op de financiële markten op. Met deze 'kwantitatieve verruiming' wil de ECB de hoeveelheid geld in de economie vergroten, want ook dat werkt stimulerend op de economie en zou de inflatie moeten aanjagen omdat geld er goedkoper van wordt.

Hoewel de ECB via het opkoopprogramma al meer dan 700 miljard euro in de economie heeft gepompt, blijft de inflatie ver onder het streefcijfer van net onder de 2 procent. In februari daalde de inflatie in het eurogebied zelfs naar -0,2 procent, dus onder de nul.

De ECB gooit er qua kwantitatieve verruiming daarom een flinke schep bovenop. Het tempo van de aankopen gaat omhoog naar 80 miljard euro per maand. Omdat het opkoopprogramma nog minimaal een jaar loopt, betekent dit dat de ECB nog bijna een biljoen euro extra in de economie pompt. De ECB gaat vanaf april bovendien obligaties opkopen die zijn uitgegeven door bedrijven uit het eurogebied. Tot nu toe deed de centrale bank dat niet omdat zulke bedrijfsobligaties als riskanter gelden dan staatsobligaties.

Negatieve rentes worden steeds normaler, maar niemand weet hoe dit wanhoopsexperiment eindigt. Verslaggeefster Yvonne Hofs legt uit waarom dit gevaarlijk is. (+)

Beurzen leefden kort op, maar sloten met verlies

De Europese beurzen zijn met flinke verliezen gesloten. De verrassende beslissing van de ECB zorgde korte tijd voor een euforische stemming, maar die ebde al snel weg nadat werd aangegeven dat de rente waarschijnlijk niet nog verder omlaag zal gaan. De Amsterdamse AEX-index eindigde 1,2 procent in de min op 430,18 punten. De MidKap zakte 1,3 procent naar 655,07 punten. De graadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt leverden 1,7 tot 2,3 procent in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.