Draait rechter voorgenomen korting door pensioenfonds terug?

Een gepensioneerde verloskundige bestreed dinsdag bij de rechter de voorgenomen korting op haar pensioenuitkering. Die is volgens haar in strijd met het Europese recht. De SPV, het pensioenfonds in kwestie, vindt van niet.

Jeroen van Wensen
null Beeld Sabine Joosten/Hollandse Hoogte
Beeld Sabine Joosten/Hollandse Hoogte

Het pensioenfonds voor verloskundigen de SPV heeft aangekondigd dat het met ingang van januari de pensioenen van al zijn deelnemers gaat verlagen. Bij het pensioenfonds zijn ongeveer 3.700 verloskundigen aangesloten. Met die maatregel gaat de SPV de financiële problemen van het fonds te lijf. SPV behoort met een dekkingsgraad van 83,6 procent tot de slechtst presterende pensioenfondsen van Nederland. Tegenover elke uit te keren pensioeneuro heeft de SPV slechts 83,6 cent in kas. Dat is te weinig en daarom volgt in 2017 een korting van 0,4 procent op de pensioenen van alle deelnemers, werkenden en gepensioneerden.

Jan-Koen Sluijs is de advocaat van de klagende verloskundige. 'De SPV wil ons doen geloven dat zij moet korten van toezichthouder De Nederlandsche Bank', zegt Sluijs, 'maar dat is erg kort door de bocht. Er zijn meer maatregelen die een fonds kan nemen en juist de kortingsmaatregel lijkt in strijd met Europese regelgeving.'

Europese regelgeving vormt het kernpunt van het geschil in deze ingewikkelde zaak. Niet eerder streden partijen in Nederland voor de rechter over pensioenkortingen in samenhang met de Europese pensioenrichtlijnen en eigendomsrechten. Volgens Sluijs blijkt uit de Europese pensioenrichtlijn dat korten op een toegezegde pensioenuitkering niet is toegestaan. Europese regelgeving biedt meer bescherming dan de Nederlandse wetgeving en dat mag zijns inziens niet zomaar terzijde worden geschoven.

Volgens advocaat Erik Lutjens geeft Europese regelgeving Nederland en Nederlandse pensioenfondsen juist de ruimte om kortingen op de pensioenuitkering toe te staan. 'Ik heb de rechter verteld dat het Europese hof in eerdere uitspraken soortgelijke kortingen toestaat', aldus Lutjens. Secretaris Sjaak Toet van de SPV vindt klachten over pensioenkortingen onterecht. 'Wij hebben de belangen van alle deelnemers meegewogen bij het vaststellen van de korting. Voor gepensioneerden, die moeten leven van de uitkering, is die korting niet leuk. Maar zij dienen zich ook te realiseren dat zij veel ouder worden dan dat wij in het verleden dachten. Voor het pensioen dat zij tijdens die extra levensjaren ontvangen hebben zij nooit premie afgedragen.'

De korting die de klagende verloskundige volgend jaar voor haar kiezen krijgt, komt neer op een kleine 10 euro per maand. Volgens advocaat Sluijs is niet de hoogte van de korting in het geding, maar draait de zaak om fundamentele juridische beginselen. 'Er wordt te makkelijk naar het instrument van kortingen gegrepen en dat druist in tegen het belangrijke recht op eigendom.' De rechter doet op 1 december uitspraak. De vraag is of de Nederlandse rechter de zaak dan zelf afdoet of de klaagster doorverwijst naar het Europese Hof van Justitie. In dat geval kan er gedurende enige tijd onduidelijkheid bestaan over de vraag of pensioenfondsen mogen korten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden