Dow Jones lager ondanks hogere groei

STEMMING Zorgen over de kredietmarkt bepaalden vrijdag op de Amerikaanse beurzen de stemming. De beter dan verwachte groeicijfers van de economie van de Verenigde Staten konden daar geen verandering in brengen....

KREDIET Het Britse frisdrankconcern Cadbury Schweppes liet weten de verkoop van de Amerikaanse dochter uit te stellen vanwege de onrust op de financiële markten. Het wordt voor kopers steeds moeilijker leningen af te sluiten voor overnames. De mededeling van Cadbury wakkerde de angst aan dat de overnamegolf van de afgelopen tijd voorbij is. Deze overnamegolf was een belangrijke oorzaak van veel koersstijgingen.

GROEI De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal sterker gegroeid dan verwacht. De groei kwam uit op 3,4 procent vergeleken met een jaar eerder. Analisten gingen uit van 3,2 procent. Het is de sterkste groei in meer dan een jaar. De groei is vooral te danken aan bedrijfsinvesteringen en overheidsuitgaven. De bedrijfsinvesteringen stegen met 8,1 procent op jaarbasis. Ondernemingen investeerden vooral meer in bedrijfspanden en nieuwe fabrieken. De investeringen in commercieel vastgoed stegen met 22 procent, de sterkste toename in dertien jaar.

De consumentenuitgaven bleven juist achter. Die stegen met 1,3 procent in het afgelopen kwartaal, de kleinste toename sinds de laatste drie maanden van 2005. De consumentenbestedingen zijn goed voor tweederde van de Amerikaanse economie.

CHEVRON Het Amerikaanse olie- en gasconcern Chevron heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een winst geboekt van 5,4 miljard dollar, 24 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het concern profiteerde van hogere winst bij de raffinaderijen en een boekwinst uit de verkoop van een belang in Dynegy. Chevron verloor 0,6 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden