Dow Jones is al tijden richting kwijt

De Amerikaanse beurs weet niet goed wat hij wil. In 2003 herstelde Wall Street gedeeltelijk van de klappen die het opliep na het uiteenspatten van de internet-luchtbel....

Van onze verslaggever

Van de dertig hoofdfondsen stonden er 22 op winst, zes opverlies, terwijl twee bedrijven pas op de plaats maakten. Degrootste verliezer was vliegtuigbouwer Boeing, die 1,1 procentvan zijn beurswaarde verloor. General Motors was, voorhamburgerketen McDonald's, de grootste stijger. De autofabrikantherstelde van de klappen die zij eerder deze week opliep.Donderdag kwam de aandelenkoers van General Motors op het laagsteniveau in dertien jaar uit. Vrijdag steeg de koers 4,2 procentnaar 24,50 dollar. Aanleiding was dat leden van de vakbond UnitedAuto Workers met meerderheid van stemmen goedkeuring gaf aan eenplan van General Motors om de uitgaven aan ziektekosten jaarlijksmet een miljard dollar terug te brengen.

Verder stemde de daling van de olieprijzen handelarenoptimistisch. 'Dit zal de consument een beter gevoel geventijdens de komende feestdagen', zei fondsmanager John Kornitzertegen persbureau Bloomberg. 'We zullen een eindspurt meemaken ditjaar.'

Wall Street was vrijdag wel open, maar vanwege een nationalefeestdag was er weinig te beleven. Geen macro-economisch nieuwsof kwartaalcijfers, in ieder geval, die de beurs normaliter inbeweging brengen.

Luchtvaartmaatschappij United Airlines lijkt uit het dal tekruipen waarin de hele Amerikaanse luchtvaartsector zich inbevindt. Voor het eerst sinds de aanslagen van 11 september 2001gaat United weer stewardessen aannemen, tweeduizend in totaal.Zo wil de luchtvaartmaatschappij het aantal internationalebestemmingen uitbreiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden