Dordtsche levert fiscus 632 miljoen op

De schatkist wordt binnenkort 632 miljoen gulden voller. Dat bedrag kan de fiscus tegemoet zien als het bod van ABN Amro en Dresdner Bank op Dordtsche Petroleum-Industrie Maatschappij succesvol wordt afgewikkeld....

Van onze verslaggever

ABN Amro en Dresdner Bank maakten hun bod op Dordtsche zaterdag bekend. Het bod wordt gedaan door Groothoofds poort NV, een speciaal opgerichte dochtervennootschap van ABN Amro, waarvan de directie wordt gevormd door ABN Amro en Dresdner-dochter Veer Palthe Voûte (VPV). Financiële adviseurs zijn ABN Amro Rothschild en Dresdner Kleinwort Benson.

Dordtsche is een zogenaamde houdstermaatschappij die niets anders doet dan aandelen Koninklijke Olie houden. De bedoeling van het bod is om de bestaande onderwaardering van het aandeel Dordtsche in vergelijking met de onderliggende aandelen Koninklijke Olie (op vrijdag 18 februari 5,3 procent) te gelde te maken. Daartoe zal het houdsterfonds na de overname worden geliquideerd.

Dordtsche-aandeelhouders krijgen voor ieder aangemeld aandeel Dordtsche 0,96887 aandeel Koninklijke Olie. Dat komt overeen met 96,15 procent van de intrinsieke waarde van Dordtsche. De totale waarde van de transactie bedraagt (op basis van de slotkoers van Koninklijke Olie van vrijdag) 18,87 miljard gulden.

De belastingdienst, die een fiscale claim heeft op de opgepotte koerswinsten van Dordtsche, ontvangt 3,35 procent van de intrinsieke waarde van de aangeboden aandelen Dordtsche. Dat komt neer op een bedrag tussen de 625 en 632 miljoen gulden.

De twee banken toucheren een fee van 0,5 procent, ruim 94 miljoen gulden. 'Geen excessieve fee', zegt J. de Ruiter, managing director van ABN Amro Rothschild, omdat daar nog transactiekosten van af moeten. 'Vergeleken met een gemiddelde beursgang, verdienen wij hier veel minder aan.'

Het huidige bod volgt op het voorgenomen bod van Dresdner Bank en VPV op vier houdsterfondsen - Dordtsche, Moeara Enim, Maxwell Petroleum en Calvé-Delft - dat begin dit jaar strandde omdat de aandeelhouders daarbij fiscaal niet gelijk behandeld werden. In het Dresdner-bod kregen gewone aandeelhouders 96,25, de fiscus 2,85 en VPV zelf 0,9 procent van de intrinsieke waarde van de aandelen.

Om het bod op Dordtsche gestand te kunnen doen moet een buitengewone aandeelhoudersvergadering van Dordtsche er op 2 maart mee akkoord gaan. Eenderde van het aandelenkapitaal dient daarbij, al dan niet bij volmacht, aanwezig te zijn, en een tweederde meerderheid van de stemmen is vereist.

ABN Amro en Dresdner meldden maandag dat zij op korte termijn ook een bod zullen doen op Maxwell Petroleum, houdstermaatschappij Dordtsche. Aandeelhouders zullen voor elk aandeel Maxwell 3,95313 aandelen Koninklijke Olie ontvangen (99,15 procent van de intrinsieke waarde van Maxwell). De onderwaardering van het aandeel-Maxwell is circa 10 procent. Biedingen op Moeara en Calvé zijn volgens De Ruiter nog in onderzoek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden