Doosje vraagt erom bekeken te worden

Wekelijks wordt in deze rubriek een product bekeken dat zegt het milieu of het klimaat te sparen. Vandaag: de stroomverklapper....

Michael Persson

Stroom is niet iets wat je direct met design associeert. Ja, apparaten die stroom gebruiken, zoals lampen of radio’s of citruspersen, daar willen hippe ontwerpers wel iets moois van maken. Maar elektriciteit zelf, als product – zie daar maar eens een esthetische draai aan te geven.

Toch is dat precies wat een van de kandidaten voor de Dutch Design Awards, die zaterdag worden uitgereikt, doet. De Wattcher is een afgerond wit doosje waarop af te lezen is hoeveel elektriciteit een huishouden op elk moment verbruikt. Het hangt met een vriendelijke knik in het stopcontact en vráágt erom bekeken te worden. Wat precies de bedoeling is.

Want door de witte behuizing heen schijnt een groen getalletje. Om dat getalletje is het de bedenkers, los van de vormgeving van het apparaatje, uiteindelijk te doen. Dit is het getal dat zichtbaar maakt hoeveel elektronen er onzichtbaar door het huis zoeven, op weg naar alle apparaten die er op draaien. Het is een getal dat je nooit ziet. Maar als je het eenmaal gezien hebt, blijf je ernaar kijken.

380 watt, zegt het apparaatje, op een willekeurige donderdagavond. Aha. Je zet de tv aan: 420 watt. Je googlet eens wat: weer 40 watt erbij.

Het idee van het Amsterdamse duurzame ideeënbureau Innovaders was relatief eenvoudig. Ze wilden de meterkast eigenlijk naar de huiskamer halen. Zodat je dagelijks, of nog veel vaker, ziet hoeveel stroom je gebruikt, in plaats van jaarlijks, als je de meterstanden noteert.

De uitwerking is simpel maar ingenieus. De Wattcher bestaat uit een elektronisch oog, dat in de meterkast kijkt hoevaak het lampje op de stroommeter knippert. Dat wordt doorgezonden naar het door de bekende Nederlandse ontwerper Marcel Wanders gestroomlijnde kastje in de woonkamer.

Het idee is dat mensen pas energie gaan besparen als ze weten waarom ze zoveel verbruiken. En zo werkt het wonderwel. Je gaat niet meer naar bed zonder dat je dat getalletje zo laag mogelijk hebt gekregen – toch die oplader van de babyfoon nog even even uit het stopcontact (-10 watt), toch die stekker uit de dvd-speler (-10 watt). Enig nadeel is de hoge prijs. Maar daar krijg je een hoop lering en vermaak voor terug. En nog design ook.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden