ColumnHeleen Mees

Door Huawei simplistisch te boycotten, schiet Nederland zich in zijn eigen voet

null Beeld
Heleen Mees

Het Witte Huis is optimistisch dat een handelsakkoord met China binnen bereik is. Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, wil nog deze maand beginnen met het in het openbaar horen van getuigen ten behoeve van de afzettingsprocedure en Trump is er alles aan gelegen om een succes te boeken op het internationale toneel. Trump, die in een week tijd twee keer werd uitgejouwd bij grote nationale sportevenementen, staat erop dat een eventueel akkoord met de Chinezen in de VS getekend wordt.

China is er ook veel aan gelegen om een akkoord te bereiken. De tegenvallende economische groei treft vooral de arme provincies van de republiek, China’s Rustbelt. De noordoostelijke provincies Liaoning, Heilongjiang en Jilin bleven de eerste drie kwartalen van 2019 beneden de nationale groeidoelstelling van 6,2 procent, waarbij Jilin verreweg het zwakst presteerde met een groei van 1,8 procent. Alleen de zuidelijke en meest welvarende provincies deden het beter. Guangdong, dat 114 miljoen inwoners telt, groeide in diezelfde periode met 6,4 procent.

Het is geen toeval dat Guangdong het best bestand blijkt tegen de handelsoorlog die zich tot nu toe vooral tegen de Chinese maakindustrie heeft gericht. De provincie is altijd aan het front van China’s economische ontwikkeling geweest. Met de stad Shenzhen als thuisbasis voor grote techbedrijven als Tencent en Huawei, is Guangdong het proeflaboratorium voor de rest van het land. Terwijl het Westen zich blindstaart op de tegenvallende Chinese economische groeicijfers, werkt China gestaag aan de implementatie van het 5G-netwerk dat een tijdperk van supersnelle connectiviteit zal inluiden en zal leiden tot de digitalisering van vele lagen van de bevolking.

China zal in 2025 naar schatting 600 miljoen 5G-abonnees tellen – zo’n 40 procent van het totale aantal abonnees wereldwijd. Het aanleggen van een 5G-netwerk is een kostbare operatie en de meeste Chinese telecombedrijven zullen hun handen al vol hebben aan het bedienen van de thuismarkt. Zo hebben ze dit jaar al bijna 100 duizend 5G-basisstations geïnstalleerd waardoor 5G-dekking mogelijk is in steden als Beijing, Shanghai, Guangzhou en Hangzhou die samen goed zijn voor bijna 100 miljoen inwoners.

Arjen Lubach betoogde afgelopen zondag dat Nederland geen gebruik moet maken van de diensten van het Chinese Huawei voor het aanleggen van het 5G-netwerk. Een effectievere vertolker van anti-China-propaganda had Trump zich niet kunnen wensen. Lubach vergeleek China met een klant die bij de garage steeds wat gereedschap steelt om aan de overkant van de straat zijn eigen autoherstelbedrijf te beginnen. Maar China is voor zijn technologische vooruitgang niet afhankelijk van Westerse innovaties. Integendeel. De Amerikaanse boycot van Huawei leidt juist tot een spurt in Chinese hightech.

Het Westen moet wel tegenwicht bieden aan de dominantie van Huawei op het gebied van 5G. Het is nou eenmaal niet wenselijk dat een aanbieder de hele de markt beheerst, of het nou gaat om Facebook, Microsoft of Huawei. Huawei levert momenteel al bijna 30 procent van alle telecommunicatieapparatuur en dat marktaandeel zal verder groeien. Het Chinese telecombedrijf heeft die snelle groei te danken aan zijn innovativiteit, de kwaliteit van de apparatuur die het levert en de lage prijzen. Hoewel Huawei een private onderneming is, profiteert het van goedkope leningen van Chinese staatsbanken.

Een van de redenen waarom er geen nieuwe Europese bedrijven zijn ontstaan die de Europese markt domineren is het strikte Europese mededingingsbeleid. Eerder dit jaar blokkeerde de Europese Commissie een voorgenomen fusie tussen treinfabrikanten Siemens en Alstom omdat de hypothetische dreiging van een Chinese rivaal onvoldoende reden was om de concurrentie op de Europese markt te verminderen. De vraag is of dat de juiste beslissing was. Het is onlogisch om in Europa allemaal kleine spelers te creëren als die vervolgens worden weggevaagd door grote Chinese en Amerikaanse concurrenten. Dat is mededingingsbeleid op Madurodam formaat.

Net zoals Airbus zich met steun van de Europese Unie in korte tijd heeft kunnen ontwikkelen tot een geduchte concurrent van vliegtuigbouwer Boeing, zo zou de EU moeten stimuleren dat een conglomeraat van Europese telecombedrijven de strijd aanbindt met Huawei, zodat landen een reële keuze hebben bij het aanleggen van hun 5G-netwerk. Met het simplistisch boycotten van Huawei zoals de Amerikanen willen, schiet Nederland zich in zijn eigen voet.

Heleen Mees is econoom.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden