ColumnPeter de Waard

Door het ontwikkelen van een nieuw en modern reumamedicijn is Galapagos nu al miljarden waard

Een beetje megalomanie is Onno van de Stolpe niet vreemd. ‘Denk groot’ is het devies van de 59-jarige oprichter van biotechbedrijf Galapagos. Afgelopen zaterdag snoefde Van de Stolpe in Antwerpen voor de Vlaamse Federatie van Beleggers: ‘We wilden vroeger de grootste zijn in Europa. Nu willen we in de toptien van de wereld komen.’

Zelf heeft hij marathons gelopen, de Kilimanjoro beklommen en de Elfstedentocht gereden. Sinds de aankoop van de buitenplaats Rhijnhof bij Leiden in 2010 kan hij zich kasteelheer noemen. En Galapagos moet Philips naar de kroon steken, zo laat hij niet na te zeggen.

Galapagos is nog maar twintig jaar oud. De oorsprong ligt in Nederland bij enkele Leidse biotechbedrijven. Maar nu zit het hoofdkantoor in het Belgische Mechelen. In 2005 kreeg het bedrijf een notering op zowel de beurs van Brussel als Amsterdam tegen een koers van 7 euro per aandeel. Sindsdien was de koers al opgelopen tot 85 euro. En afgelopen dagen is die geëxplodeerd tot boven de 107 euro na de aankondiging dat het reumamedicijn filgotinib voor goedkeuring is aangemeld bij de autoriteiten, zoals het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA ).

Het middel werkt volgens het laatste onderzoek beter dan dat van concurrenten, heeft minder bijwerkingen en is veilig. Het grote voordeel van filgotinib is dat het een pil is en niet hoeft te worden geïnjecteerd, zoals andere ontstekingsremmers voor reumapatiënten. Er loopt ook nog een onderzoeksprogramma, waarbij wordt getest of het medicijn kan helpen tegen andere kwalen zoals de ziekte van Crohn.

Dankzij de koersstijging van de afgelopen dagen is Galapagos nu al 5,7 miljard waard. Philips is nog zes keer zo groot. Maar dat moet veranderen als het medicijn ook op de markt komt. Reumamedicijnen behoren tot de populairste en lucratiefste ter wereld. Ze kosten al gauw tienduizend euro per jaar. Dat heeft Galapagos naar eigen zeggen ook nodig om drie miljard aan ontwikkelingskosten terug te verdienen.

Galapagos blijft volgens Van de Stolpe nog een ‘kleine vis in een zee met haaien’, waarmee hij de farmaciegiganten bedoeld. Biotechbedrijven wisselen nogal eens hoge pieken af met diepe dalen. Galapagos heeft dat zelf ook meegemaakt toen de grote farmaconcerns GSK en Abbvie afhaakten bij eerder onderzoek. Maar met de huidige partner, het Amerikaanse Gilead, is het voor de wind gegaan, hoewel Galapagos moet waken dat die niet de kaas van het brood eet.

Net zoals bij andere biotechbedrijven (bijvoorbeeld Pharming) zijn vrouwen oververtegenwoordigd in het bedrijf. Van de 725 personeelsleden van Galapagos is de meerderheid – 440 – vrouw.

Alleen staan ze bij Galapagos nog onder leiding vaneen bestuur van vijf mannen. Zij willen de bakens uitzetten, terwijl de vrouwen het eigenlijke werk moeten doen.

Maar dat zal wel met megalomanie te maken hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden