'Door het ongenuanceerde oordeel is mijn reputatie kapot'

De accountant van KPMG was al veroordeeld voor het derivatendebacle bij Vestia. Verrassend genoeg is nu ook Deloitte alsnog op de vingers getikt. Dat is goed nieuws voor de corporatie.

Marco Noorlander, toen al vertrokken bij KPMG, wordt in 2013 door de Accountantskamer in Zwolle berispt voor zijn rol bij Vestia. Beeld HH
Marco Noorlander, toen al vertrokken bij KPMG, wordt in 2013 door de Accountantskamer in Zwolle berispt voor zijn rol bij Vestia.Beeld HH

Marco Noorlander, accountant Vestia 2011-2012

'Ik zal nooit meer in de accountancy werkzaam zijn', beloofde Marco Noorlander al in 2013, toen hij zich bij de accountantskamer in Zwolle moest verdedigen. 'Door de ongenuanceerde publieke oordeelsvorming is mijn reputatie met de grond gelijk gemaakt. Het heeft een zware wissel getrokken op mijn gezin en mijn naasten, en op mijzelf.' Inmiddels werkt Noorlander bij een bedrijfje in de Rotterdamse haven, waar hij de financiën doet.

Hoe anders zag zijn leven eruit in 2011. Hij was op dat moment 40 jaar, al zes jaar partner bij KPMG en verantwoordelijk voor de controle van liefst elf woningcorporaties - waaronder sinds dat jaar Vestia, met 89 duizend woningen de grootste van Nederland. 'Daar heeft hij van genoten, zei hij mij', vertelde bestuurder Johan Klinkenberg van de Utrechtste corporatie Bo-Ex in Het Financieele Dagblad.

Als ambitieuze partner binnen KPMG had Noorlander goede redenen zijn handtekening onder zoveel jaarverslagen te zetten, vertelde een woordvoerder van de firma in 2013 in de marge van de tuchtzaak van Noorlander. De vergoeding die de accountants in de semipublieke sector voor hun controles kregen, was aanmerkelijk lager dan die van partners die grote beursgenoteerde bedrijven deden. Om toch een beetje mee te doen met de 'grote jongens' binnen de firma was het voor Noorlander zaak veel controles te doen.

Volgens de woordvoerder - die voor zijn loslippigheid later werd teruggefloten met de mededeling dat KPMG zich niet herkende in het geschetste beeld - heeft Noorlander uiteindelijk te weinig tijd en geld gehad om de jaarrekening van Vestia echt goed te controleren. Zo liet hij bij de controle van 2010 na om een expert goed naar de inmiddels verdubbelde derivatenportefeuille te kijken. Hij vertrouwde erop dat het wel goed zat, omdat Deloitte dat ook had gecontroleerd.

Al vrij snel nadat in 2012 het debacle bij Vestia aan het licht kwam, concludeerde KPMG dat de jaarrekening niet klopte. Noorlander werd van al zijn controles afgehaald, kreeg de hoogst mogelijke interne boete van rond de 90 duizend euro en moest het bedrijf even later verlaten.

Piet Klop, accountant Vestia 2000-2009

'Ik ben heel verdrietig, maar ik zal het met deze uitspraak moeten doen', dat is het enige dat Piet Klop (55) donderdagmiddag kwijt wil over de waarschuwing die het CBb hem oplegt. Hier had Klop duidelijk niet op gerekend.

Klop, die op zijn 21ste zijn carrière begon als junior accountant, was binnen zowel de volkshuisvesting als Deloitte jarenlang een grote naam. Het kantoor is begin dit decennium 'marktleider' in de corporatiesector en binnen het kantoor is Klop de leidinggevende van de corporatietak. Daarnaast zet hij op dat moment zijn handtekening onder de jaarrekeningen van zeven corporaties, die samen maar liefst 200 duizend huurwoningen beheren. Zijn grootste klant is Vestia.

Klop is in die jaren altijd op pad. Onvermoeibaar en met Rotterdamse tongval gaat hij het gesprek aan met zijn klanten. Waar zijn ze mee bezig? En welke adviseurs kan hij voor ze aan het werk zetten? Want behalve aan controles verdient Deloitte goed geld aan advies. Ook buiten de sector vindt Klop het als 'vertrouwensman van het maatschappelijk verkeer' belangrijk zijn oor te luister te leggen en terug te praten. In de Tweede Kamer zoekt hij contact met parlementariërs en journalisten. In de Volkskrant en Het Financieele Dagblad wordt hij regelmatig opgevoerd als corporatiekenner.

Piet Klop: 'Ik ben heel verdrietig, maar ik zal het met deze uitspraak moeten doen.' Beeld anp
Piet Klop: 'Ik ben heel verdrietig, maar ik zal het met deze uitspraak moeten doen.'Beeld anp

Als in 2012 blijkt hoe de derivatenspeculatie bij Vestia uit de hand is gelopen, komt er een abrupt einde aan Klops extraverte leven. Na een intern onderzoek concludeert Deloitte dat Klop zijn werk bij Vestia goed heeft gedaan, vanaf dat moment is drie jaar lang zijn belangrijkste opdracht tuchtzaken te winnen.

Hij heeft sterke argumenten. Zo kan hij aanvoeren dat hij in 2009 dreigde de controleopdracht van Vestia terug te geven toen directeur Erik Staal niet wilde dat Klop een deskundige inhuurde om de derivatenportefeuille te controleren. Staal ging daarna alsnog akkoord. Het rapport van de deskundige was een bijzonder sterk onderdeel van zijn verdediging.

Dat het CBb nu vindt dat Klop meer met het advies had moeten doen, is voor hem een grote teleurstelling. 'Maar ik zal het ermee moeten doen.' Hij richt zich op zijn nieuwe leven. Nadat hij vorig jaar was vertrokken bij Deloitte is hij als mede-eigenaar van adviesbureau Vanberkel aan de gang gegaan en tot zijn grote vreugde weer volop aan het werk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden