Door gestegen inflatie levert sparen nu écht niets meer op

De Nederlandse inflatie is in november gestegen naar 0,6 procent. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt. Daarmee komt de geldontwaarding voor het eerst in ruim drie jaar boven de gemiddelde spaarrente uit, waardoor sparen nu echt niet meer loont.

Beeld anp

In oktober waren goederen en diensten nog maar 0,4 procent duurder dan een jaar eerder. Vooral duurdere vakantiereizen naar het buitenland hebben de inflatie doen stijgen. In november lagen de prijzen van vakantiereizen 5,6 procent hoger dan vorig jaar, terwijl deze in oktober nog 2,6 procent lager waren. Ook de prijsontwikkeling van voeding en kleding heeft tot een toename van de inflatie gezorgd. Met name groente en melk werden prijziger.

Bij inflatie moeten mensen meer betalen voor dezelfde diensten en producten omdat de euro minder waard wordt. Doordat de inflatie in de afgelopen jaren zo laag was kon het spaargeld ondanks de dalende spaarrente toch een beetje groeien. Maar door de stijging knabbelt de hogere inflatie het laatste beetje spaargeld weg.

Tekst gaat verder onder de grafiek

Beeld anp

Alcohol en tabak

Omdat de prijsontwikkeling van energie en voeding sterk fluctueert en de prijzen van alcohol en tabak vaak stijgen door belastingmaatregelen, wordt ook gekeken naar de inflatie exclusief deze productgroepen. In dat geval steeg de inflatie naar 0,9 procent, tegenover 0,6 procent in oktober.

Binnen de eurozone steeg de inflatie naar 0,6 procent. Die toename komt voornamelijk door hogere prijzen van voedingsmiddelen, alcohol en tabak, verklaart het CBS.

Het kan slechter

Periodes waarin de inflatie hoger ligt dan de spaarrente, komen vaker voor. Met name in de periode vanaf de eeuwwisseling tot het begin van de financiële crisis in 2007. De reële rente, dat is de rentevergoeding minus de inflatie, was in die jaren negatief. De spaarder kreeg een hoge rente, maar de inflatie was nog hoger. Daarmee werd de spaarder in reële termen jaarlijks armer.

Nu is de spaarrente laag, maar is de inflatie dat ook. Per saldo schiet de spaarder er weinig mee op, maar het kan dus nog slechter. De hoogtijdagen van de spaarder lagen in de tweede helft van de jaren '80 van de vorige eeuw. Toen was de reële rente het hoogst.

Rendementen op staatsobligaties en hypotheekrentes zijn de laatste maanden opgelopen, zowel in Europa als in de Verenigde Staten. Toch verlaagt een aantal aanbieders van de spaarrekeningen de rente, waar een verhoging meer voor de hand ligt. Banken lenen het spaargeld weer uit, waarna het meer rendement kan halen. Nationale Nederlanden, een aanbieder die volgens vergelijkingssite spaarrente.nl doorgaans de hoogste spaarrente biedt, verlaagt vrijdag de rente met 0,1%-punt naar 0,6%. In januari vergoedde de verzekeraar nog 1,1% rente op een spaarrente. NN noemt 'veranderende marktomstandigheden' als reden voor die verlaging.

Lees ook

De lage spaarrente rechtvaardigt de vraag: wat nu? Uitgeven, vastgoed of toch maar edelmetaal? Zes alternatieven voor het rentenieren.

Banken in Nederland zullen niet zo gauw negatieve rentes in rekening brengen aan hun spaarders. Dit verwacht president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank. 'Ze hechten groot belang aan hun spaargelden.'

De rente is in andere EU-landen een stuk hoger. Reden voor Nederlandse spaarders om een rekening te openen in bijvoorbeeld Oost-Europa, via een nieuwe service. Maar is dat wel veilig?


Demografische factoren

De spaarrente is laag als gevolg van demografische factoren, zeggen centrale bankiers. Wereldwijd vergrijst de bevolking en dat brengt minder investeringen met zich mee. Het aanbod van geld is groter dan de vraag. Daarom, zegt onder meer ECB-directeur Mario Draghi, is de rente laag in de VS, Europa en Japan. Critici van het huidige ruime monetaire beleid beweren juist dat de rente laag is als gevolg van het handelen van centrale bankiers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden