Door de knieën, of door de wolven verscheurd

‘Onze’ grootste bank gaat op in Barclays. Waar blijft het Nederlandse bestanddeel?..

Geert Dekker

Als de aandeelhouders het een goed plan vinden, wordt ABN Amro overgenomen door Barclays. De naam van de combinatie is bekend: Barclays. En waar is ABN Amro dan?

Topman wordt John Varley, nu al topman van Barclays. Chris Lucas, ook van Barclays, wordt de financiële topman. De ene divisie (voor consumenten en bedrijven) zal worden geleid door Frits Seegers, die dat nu ook al doet bij Barclays. De baas van de andere divisie (die voor de effectenmarkten) wordt Bob Diamond. Inderdaad, van Barclays.

In de top van het bedrijf is ABN Amro alleen vertegenwoordigd met een toezichthoudende functie. De Amerikaan Arthur Martinez, nu voorzitter van de raad van commissarissen bij de Nederlandse bank, wordt chairman. Rijkman Groenink wordt een soort commissaris (voor niet al te lange tijd, zo is de verwachting), terwijl de huidige financiële topman van de Nederlandse bank, Hugh Scott-Barrett, helemaal niet mee gaat.

ABN Amro wordt opgeslokt door de Britten, moet de conclusie luiden. Ja, het hoofdkantoor komt in Nederland, maar dat is praktisch de enige trofee die is binnengehaald. Nederland verloor ook nog de slag om het toezicht. Waren de banken het in eerste instantie erover eens dat De Nederlandsche Bank de eerste viool zou spelen, op de valreep bleek toch dat de Britse Financial Services Authority de hoofdrol had afgedwongen.

Het is allemaal razendsnel gegaan. Sinds twee maanden is ABN Amro aangeschoten wild op de aandelenmarkten. Aandeelhouders zegden toen in alle openbaarheid hun vertrouwen op in het management en de strategie. Ze pleitten voor opsplitsing van het bedrijf. En ziedaar: in het vooruitzicht van een ander bestuur en een andere strategie liep de koers fors op.

Zo is de positie van underdog niet meer te ontlopen. De onderhandelingen tussen de twee banken moeten een aaneenschakeling zijn geweest van Britse eisen en Nederlandse concessies: een vechtpartij die al lang geen wedstrijd meer is. De winnaar blijft inbeuken op de onderliggende partij; elke poging tot terugvechten wordt beantwoord met het dreigement de verliezer dan maar voor de wolven te gooien.

De wolven – zo ziet ABN Amro ze in ieder geval – dat zijn in dit geval Royal Bank of Scotland, Banco Santander en Fortis, die tezamen een consortium hebben gevormd met het plan ABN Amro over te nemen en de bank vervolgens in partjes te delen.

In dat geval zou ook ABN Amro Nederland de klos zijn, het onderdeel dat nu redelijk ongeschonden uit de strijd lijkt te komen. Een overname door het consortium zou integratie met de Fortis-kantoren in Nederland betekenen, met verlies van veel banen tot gevolg, terwijl dan op den duur waarschijnlijk ook de merknaam ABN Amro zou verdwijnen.

Die dreiging is overigens nog steeds niet geweken. Het consortium kan immers meer geld bieden dan Barclays, en aandeelhouders gaan voor het geld.

De Britse bank heeft goed gebruikgemaakt van de zwakke positie waarin ABN Amro verkeert. Gaat de transactie niet door, dan is dat geen ramp voor Barclays.

Voor wat nog een paar maanden Nederlands grootste bank is, is de overname door Barclays een dramatisch gebeuren. Het enige motief om akkoord te gaan, zal het dreigende alternatief zijn geweest.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden