Door dalende euribortarieven krijgen klanten geld toe op hypotheeklening

Mazzelaars die de rente op hun variabele hypotheekleningen aan het interbancaire tarief euribor hebben gekoppeld, zouden steeds vaker geld toe moeten krijgen op hun hypotheeklening. Dit heeft te maken met de dalende euribortarieven. Afgelopen week was die tot minus 0,371 procent voor de éénmaandseuribor. Begin dit jaar was de rente -0,368 procent.

Beeld ANP

Banken zitten met deze negatieve rentes op hypotheekleningen in hun maag en proberen het probleem dat ze daarmee hebben zo veel mogelijk te verdoezelen. Zaterdag meldden Belgische media dat klanten van de bank Belfius, waar de hypotheekrente is gezakt tot onder de 0 procent, zijn gesommeerd daarover te zwijgen. In ruil voor hun stilzwijgen krijgen ze een eenmalig bedrag. Belfius zou de klanten een brief hebben gestuurd met 'harde taal'. Wie zich niet aan de regels houdt, moet het uitgekeerde bedrag met rente terugbetalen. Johan Klaps, parlementariër namens de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA), zegt tegen de krant Het Laatste Nieuws de harde taal 'allesbehalve klantvriendelijk' te vinden. 'Het gaat hier tenslotte niet over staatsgeheimen of grote bedragen.' De uitgekeerde bedragen zouden maximaal 200 euro zijn.

Opslag verhogen

Nederlandse banken proberen het probleem ook te relativeren en er anders een mouw aan te passen door de opslag op de rente te verhogen. Rabobank zegt dat van de ongeveer 1,8 miljoen verstrekte hypotheekleningen van de bank slechts 4.700 een rentepercentage hebben dat is gekoppeld aan euribor. 'Deze leningen worden al enige tijd niet meer verkocht. Maar veruit de meeste hebben boven op de euribor een opslag, afhankelijk van de individuele situatie van de klant, waardoor de rente positief is. Slechts een zeer kleine groep van twintig klanten kent een zo lage opslag dat de rente negatief is geworden. Die klanten worden geïnformeerd over de vergoeding die zij van ons ontvangen', aldus woordvoerder Nanne vam Nunen.

ING spreekt nog altijd van een handjevol klanten die geld toekrijgen op hun hypotheek. 'En dat voeren we uit conform de afspraken', aldus een woordvoerder. Westland Utrecht en SNS zouden ook hypotheken uitstaan waarvan de rente nu negatief is. ABN Amro niet: voor de variabele hypotheken van deze bank geldt een vaste opslag van 1 procent. Fiscaal is het ook een probleem als mensen met een negatieve hypotheekrente geld zouden toekrijgen in plaats van moeten betalen. Ze kunnen dan niets meer van de belasting aftrekken.

Negatief

Euribor staat voor Euro Interbank Offered Rate. Het zijn de gemiddelde rente tarieven waartegen een groot aantal Europese banken elkaar leningen in euro's verstrekken. In totaal zijn er acht die lopen tot maximaal 12 maanden. Elke ochtend om 11 uur worden die opnieuw vastgesteld na opgave van een beperkt aantal banken. Begin 2009 waren deze rentes nog meer dan 5 procent. Daarna zijn ze gedaald en sinds een jaar zijn ze steeds meer in negatief territorium gekomen.

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel stond dat de Rabobank een miljoen leningen heeft uitstaan. Dat klopt niet; de bank heeft een miljoen klanten en tegen de 1,8 miljoen uitstaande leningen. Ook was de naam van de woordvoerder verkeerd geschreven: het is Nanne van Nunen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden