Dood Kenneth Lay bron van speculaties

Tijdens de herdenkingsdienst, afgelopen woensdag in Houston, kwam een nauwelijks herkenbare Kenneth Lay naar voren. De op 5 juli overleden oud-topman van Enron was volgens een familievriend ‘goed en eerlijk’, een man die ‘geen crimineel bot in zijn lijf’ had....

De jury in het Enron-proces zag dat anders. In mei werd Lay veroordeeld als een van de twee verantwoordelijken voor het immense boekhoudschandaal bij het energiebedrijf. Hij zou decennialang de cel in gaan. Dit tot woede van dominee William Lawson: ‘Ken Lay was zwart noch arm, maar ik ben kwaad omdat Ken het slachtoffer was van een lynchpartij.’

Hoe je de strafzaak tegen Lay ook bekijkt, het lijkt erop dat zijn hartaanval voor de nabestaanden een geluk bij een ongeluk was: het is onzeker of de overheid aan het familiekapitaal kan komen.

Een paar dagen voor Lays dood kondigde justitie aan dat 183 miljoen dollar van Lay en Jeffrey Skilling in beslag zou worden genomen. Het grootste deel moest komen van Skilling, de andere topman die schuldig werd bevonden aan fraude en samenzwering.

Maar ook Lay – in 2001 nog 400 miljoen dollar waard – was niet helemaal blut. Hij beweerde van wel tijdens de rechtszaak, maar volgens aanklagers bezat hij nog 6,3 miljoen dollar in beleggingen en een appartement ter waarde van 1,5 miljoen. De vraag is of dat geld nog op te halen valt.

Veel experts menen van niet. ‘De dood van Lay zal de overwinning van de overheid hoogstwaarschijnlijk waardeloos maken’, zei Christopher Bell, een expert in beleggingsfraude, in een tv-interview. Maar een andere specialist zaaide twijfel: ‘De familie kan niet op de vruchten van fraude blijven zitten.’ Betaling van Lays advocaten, die op de miljoenen in onbetaalde rekeningen wachtten, lijkt hoe dan ook uitgesloten.

De federale rechter in de zaak zal waarschijnlijk duidelijkheid scheppen in oktober, wanneer de strafmaat van Skilling wordt bepaald.

Intussen wordt getwijfeld aan Lays aardse gesteldheid. Het begon al met de New York Post. Daags na Lays overlijden adviseerde de tabloid ‘de kist te controleren’. Het leek de krant té toevallig dat de veroordeelde opeens dood zou zijn.

Op internet werd het stokje overgenomen. ‘Ik wil het lichaam zien’ en ‘het gaat om het geld’, viel te lezen op weblogs. Op de website www.kenlaylives.com kan men een T-shirt bestellen: Ken Lay leeft. ‘Hij heeft zijn dood duidelijk gesimuleerd om een leven van comfort en vrijheid te leiden’, aldus de site.

De stiefzoon van Lay zegt echter te weten dat hij in de hemel is. ‘Ik ben blij dat hij niet langer kan worden geslagen door zijn vijand’, verkondigde deze David Herrold woensdag tegenover meer dan duizend mensen, onder wie oud-president George H. W. Bush.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden