Donner: 100.000 Oost-Europeanen werken in Nederland

Naar schatting 100.000 Polen en werknemers uit andere Oost-Europese landen die sinds 2004 lid zijn van de Europese Unie, werken momenteel in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek dat minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken komende week naar de Tweede Kamer stuurt...

ANP

Een woordvoerder van Donner stelde zondag dat niet de suggestie bestaat dat de Oost-Europese werknemers sinds het openen van de grenzen per 1 mei dit jaar in groten getale binnenstromen. De minister had in april al gezegd te rekenen op 100.000 tot 120.000 overwegend Poolse werknemers op jaarbasis.

Geschat wordt dat een kwart van de Oost-Europeanen werkt als zelfstandig ondernemer. Circa 75.000 staan bij uitkeringsinstituut UWV geregistreerd als werknemer in loondienst. Daarvan doet de helft tijdelijk werk via een uitzendbureau. Ze vervullen meestal banen waarvoor moeilijk Nederlanders te vinden zijn en werken vooral in de land- en tuinbouw, transport, vleesverwerking, bouw en metaal.

Verder neemt volgens de woordvoerder het aantal geconstateerde overtredingen met illegale arbeid af.

Stuitte de Arbeidsinspectie vorig jaar bij 23 procent van de inspecties nog op illegaal tewerkgestelde vreemdelingen, in de eerste vier maanden van dit jaar ging het om 20 procent en in de maanden mei tot en met oktober om 17 procent. Het gaat vaak om Bulgaren, Chinezen en in mindere mate Roemenen die hier illegaal aan de slag zijn.

Bulgarije en Roemenië zijn sinds dit jaar ook EU-lid, maar om hun inwoners in dienst te nemen moeten werkgevers nog een vergunning aanvragen. In de eerste drie kwartalen heeft het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) 877 werkvergunningen afgegeven voor Bulgaren en 2412 voor Roemenen.

Dat is meer dan wat het CWI verstrekt heeft over heel 2006. Toen werden voor Bulgaren 739 vergunningen uitgegeven en 2266 voor Roemenen.

Uithangbord bij het kantoor van Kennemerland Uitzendorganisatie, uitzendbureau voor Poolse werknemers. Naar schatting 100.000 Polen en werknemers uit andere Oost-Europese landen die sinds 2004 lid zijn van de Europese Unie, werken dit jaar in Nederland. (ANP) Beeld ANP
Uithangbord bij het kantoor van Kennemerland Uitzendorganisatie, uitzendbureau voor Poolse werknemers. Naar schatting 100.000 Polen en werknemers uit andere Oost-Europese landen die sinds 2004 lid zijn van de Europese Unie, werken dit jaar in Nederland. (ANP)Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden