Donatie goede doel is aftrekbaar in schenkingsvorm

Kleine maandelijkse giften aan goede doelen zijn in een handomdraai aftrekbaar van de belasting te maken. Voorwaarde is wel dat je je voor vijf jaar vastlegt.

null Beeld
Beeld

SOS Kinderdorpen heeft afgelopen maanden een kleine groep donateurs een brief gestuurd met het voorstel de maandelijkse donatie in de vorm van een periodieke schenking te gieten. SOS Kinderdorpen had vorig jaar ruim vierduizend gevers die elke maand 25 euro overmaken voor hun 'sponsorkind'.

'We hebben veel positieve reacties gehad. Percentages kunnen we nog niet noemen omdat we de reacties nog aan het verwerken zijn. Er zijn ook donateurs die het belastingvoordeel gebruiken om nog een kind te sponsoren', zegt de woordvoerder van SOS Kinderdorpen.

'Voor ons als organisatie is het ook erg stimulerend dat mensen zich voor vijf jaar willen verbinden aan onze doelen.'

SOS Kinderdorpen heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid een aftrekbare periodieke schenking te regelen zonder notariële akte. Deze vereenvoudigde overeenkomst tussen gever en goede doel is mogelijk sinds 2014. De regeling is onder meer op aandringen van brancheorganisatie Goede Doelen Nederland ingevoerd.

Notaris buitenspel

Nadeel van de notariële akte is dat het relatief duur was zo'n akte te laten opstellen. Dat was vooral bij lagere bedragen een obstakel. De nieuwe overeenkomst is ook al in te zetten bij een schenking van bijvoorbeeld 5 euro per maand.

Bij het nieuwe schenkingscontract is de notaris buitenspel gezet. Een onderhandse overeenkomst tussen schenker en goed doel volstaat. De fiscale behandeling van zo'n periodieke schenking is een stuk vriendelijker dan die van een eenmalige gift. Voor een eenmalige gift geldt een drempel van 1 procent van het bruto inkomen. Wie 50.000 euro verdient, kan giften pas in mindering brengen als hij meer dan 500 euro weggeeft aan erkende goede doelen. Bovendien moet je die giften kunnen aantonen. Een gulle gift in een collectebus telt zonder kwitantie niet mee.

De minimumdrempel voor eenmalige schenkingen is 60 euro. De bovengrens is 10 procent van het inkomen. Bij periodieke schenkingen geldt ondergrens noch bovengrens. Elke euro kan in mindering worden gebracht op het inkomen. Om die reden kan het ook gunstig zijn een flinke gift te spreiden over vijf jaar. Voor die afzonderlijke giften geldt immers geen drempel die afhankelijk is van het inkomen.

Toename

De periodieke gift moet wel voldoen aan enkele voorwaarden. Zo moet het goede doel een ANBI-status hebben. ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Organisaties met dat stempel zijn onder meer te vinden op de site van Goede Doelen Nederland. Verder mag het bedrag niet enorm variëren. Dus niet het eerste jaar 300 euro en de volgende jaren 10 euro.

Een andere belangrijke voorwaarde is dat het goede doel niets teruggeeft in ruil voor de gift. Een nieuwsbrief over de goede daden is toegestaan, maar meer mag niet. Om die reden vallen bijvoorbeeld goededoelenloterijen zoals de Postcodeloterij en de Vriendenloterij buiten de boot. Bij dat soort loterijen gaat de helft van de inleg naar organisaties zoals Scouting Nederland, VluchtelingenWerk en War Child.

Goede Doelen Nederland heeft begin 2015 onderzocht of de invoering van de onderhandse overeenkomst heeft geleid tot een toename van het aantal periodieke schenkingen. Op grond van een enquête onder 58 goede doelen trekt de brancheorganisatie de voorzichtige conclusie dat het aantal periodieke donaties stijgt.

Vijf jaar

De Belastingdienst kan nog niet bevestigen dat er inderdaad meer periodieke giften worden afgetrokken sinds de nieuwe schenkingsovereenkomst. De reden is dat nog lang niet alle aangiften over 2014 binnen zijn.

De fiscus kan wel melden dat het aantal huishoudens dat eenmalige giften aftrekt bijna negenmaal zo hoog is als het aantal periodieke gevers. Zo'n 600 duizend huishoudens doneren meer dan de inkomensdrempel, terwijl slechts 71 duizend belastingplichtigen een periodieke schenking opvoeren in hun aangifte.

Bij periodieke schenkingen ging het in 2013 om een gemiddelde schenking van 3.000 euro per jaar. Als meer gevers in de toekomst ook kleinere bedragen gaan opgeven, zal dat gemiddelde de komende jaren dalen.

De schenking moet voor ten minste vijf jaar worden vastgelegd. De schenking stopt alleen als de schenker dood gaat, werkloos wordt of bij arbeidsongeschiktheid. Reden voor staking van de schenking kan ook verlies van de ANBI-status of faillissement van het goede doel zijn. Soms is dit standaard opgenomen in het contract. In de modelovereenkomst van de fiscus kan de schenker deze opties aankruisen. Bij SOS Kinderdorpen staan deze bepalingen in het standaardcontract.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden