Domme boekhandelaar

Bij Amazon.com denken ze dat ik van kinderboeken houd. Dat is niet zo. Maar een paar maanden terug kocht ik bij de online boekhandel alle drie delen van Harry Potter om er iemand anders een plezier mee te doen....

Francisco van Jole

Amerikanen houden van computers en willen er graag op lijken. Daarom zeggen winkelbediendes en baliemedewerkers altijd met dezelfde plastic emotie: 'Have a nice day.' Zo perfect geprogrammeerd, dat ik me afvraag of ze het ook tegen de gewapende overvaller zeggen als hij wegrent met de buit. Bij de online winkel Amazon zouden ze natuurlijk nog een stap verder gaan als de overvaller terugkeert. 'Kijk eens wat we voor je geselecteerd hebben! Crime Scene USA, een reisgids langs alle beroemde misdaadplekken.'

Er zijn mensen die geloven in zoiets als 'personalisatie' door computers. Dat zijn lieden die denken dat er behoefte bestaat aan bijvoorbeeld 'gepersonaliseerd nieuws'. Gemankeerd als hun gedachtegoed is, zien ze het begrip 'persoonlijk' louter als een set data. Ik hoop nooit met zo iemand een persoonlijk gesprek te hoeven voeren. Ze denken waarschijnlijk net zoveel in nullen en enen als de computers die ze trachten te verkopen.

Over geloven: The Economist meldt dat er een verwoede strijd wordt geleverd over de vraag wie de beschermheilige van internet wordt. Dat klinkt misschien raar, maar zoals de heilige Clara van Assisi de officiële patrones is van televisiemakers, omdat ze van grote afstand gebeurtenissen kon horen en zien, zo zou ook internet een eigen heilige nodig hebben. Favoriet is vooralsnog de heilige Isidoor van Sevilla, die in de zesde eeuw werd geboren en als eerste een soort encyclopedie samenstelde. Veel van wat hij schreef, klopte niet, maar dat geldt ook voor internet. En als om de kracht van onbetrouwbare informatie te benadrukken circuleert nu het bericht dat het Vaticaan met zijn benoeming tot internet-patroon heeft ingestemd. Ook dat bericht klopt natuurlijk niet.

De sterkste tegenkandidaat is de vijftiende-eeuwse Spaanse priester Sint Pedro Regalado, van wie gezegd wordt dat hij op twee plaatsen tegelijk kon zijn. Volgens zijn aanhangers is die eigenschap veel kenmerkender voor het net dan de informatieverzameling. Ik zou niet weten wie ik moet kiezen, al neig ik soms naar een derde kandidaat: Antonius van Padua, de patroon van verloren zaken. Maar dat is omdat ik informatie die ik ooit ergens zag, nogal eenss niet meer kan terugvinden.

Even was ik bang dat ik ook het pakketje met de Harry Potter-boeken kwijt zou raken. Na bijna anderhalve maand wachten op de aflevering raakte ik ongerust. Normaliter duur de bestelling niet langer dan een week of anderhalf. Net toen ik een verontruste e-mail aan Amazon stuurde, ging de deurbel en was er de verklaring. De postbode wilde dat ik invoerrechten betaalde. Ik begreep het: de Nederlandse douane hanteert zo haar eigen middelen om de nationale e-commerce te stimuleren.

Ik vind het allemaal best. Een domme boekhandelaar en een treiterige douane. Dan maar geen boeken meer. Waar ik me echter wel zorgen over maak is dit: stel dat Amazon straks failliet gaat. Wie krijgt dan bij de executieverkoop die database in handen en hoe maak ik hun duidelijk dat ik niet van kinderboeken houd?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden