Dom Duits kabinet bewijst het gelijk van Gerrit Zalm

Het citaat van de week stond donderdag in dit katern. Theo Waigel, voormalig Duits minister van Financiën en een van de vaders van het stabiliteitspact, zegt in een interview: 'Kapotbezuinigen is een woord van socialisten als ze hun financiën niet rond krijgen.' Zo is het maar net....

Frank Kalshoven en nicotinevrij

Voor het stabiliteitspact is het de komende dagen erop of eronder. Erop: de Europese ministers van Financiën besluiten komende week dat Duitsland zich aan de regels moet houden. Dan staat Finanzminister Eichel voor aap, en moet hij extra bezuinigen om zijn begrotingstekort in 2005 onder 3 procent te krijgen. Of eronder: laten Zalms collega's Duitsland wegkomen met de nu voorspelde tekorten, dan is het pact oud papier.

Er woedt in Europa een strijd tussen Goed en Kwaad. Gerrit Zalm is een van de Ridders van het Licht, net als Pedro Solbes, eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken. Hans Eichel is een Gruwheer van de Duistere, en mogelijk laten ook Frankrijk en Italië hun schatkist beheren door Duistervrienden.

Gaat het over economie? Uiteindelijk wel. Europese politici moeten gedwongen worden de nationale schatkisten netjes te beheren. Uit zichzelf doen ze dit in onvoldoende mate. Elk kabinet neigt naar extra uitgaven op krediet, en laat het saneren aan een volgend kabinet. Zo kunnen financieringstekorten oplopen en staatsschulden explosief groeien.

De Eichels van Europa zijn precies de politici waartegen de Europese burgers moeten worden beschermd . Ze vertellen altijd hetzelfde verhaal waarom ze hun werk niet hoeven te doen. Eén verhaallijn gaat over het 'kapotbezuinigen' van de collectieve sector - vandaar dat fijne citaat van Waigel. En een andere verhaallijn beschrijft het prille herstel van de economische groei. Bezuinigen zou dat herstel bemoeilijken, ja breken in de knop! Gruwheren die zulke verhaaltjes vertellen hopen altijd op een slothoofdstuk waarin hun eigen herverkiezing wordt beschreven.

Kapotbezuinigen - dat is dus een verhaallijn waarin altijd wordt overdreven; zou Eichel de collectieve sector twee jaar niet laten groeien, dan waren de problemen al opgelost. En anders verhoogt hij toch gewoon de belastingen? Het bemoeilijken van economisch herstel - dat is helemaal waar, en juist daarom moet het stabiliteitspact worden nageleefd.

Ja, het gaat dus over economie. Maar inmiddels gaat het ook om machtspolitiek. Als Eichels huishoudboekje wordt geaccepteerd, is Europa kapot. Solbes schrijft deze week in NRC Handelsblad: 'Men kan zich afvragen wat voor nut het heeft volgend jaar een nieuwe grondwet aan te nemen wanneer de regeringen niet bereid zijn zich naar de regels in de huidige verdragen te voegen.' De vraag stellen, is hem beantwoorden: geen enkel nut.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden