Doek valt voor schoenenketens Macintosh
Vrijwel alle afzonderlijke ketens van winkelbedrijf Macintosh - van Dolcis, Invito Manfield en PRO 0031 tot het relatief kleine Steve Madden - zijn nu officieel failliet verklaard. Ook het bestuur van Scapino, de enige Nederlandse keten die vooralsnog de dans ontsprong, vroeg dinsdag uitstel van betaling aan.
Vorige week ging Macintosh zelf al failliet. De bewindvoerders probeerden afgelopen dagen kopers te vinden voor de afzonderlijke formules van het bedrijf, maar niemand hapte toe. Alleen voor de Belgische keten Brantano is nog geen aanvraag tot faillissement of surseance ingediend.
Macintosh heeft ruim vijfhonderd winkels waar in totaal zo'n 5500 mensen werkzaam zijn. Dat zal de komende weken ook nog wel even zo blijven, aangezien alle winkels voorlopig openblijven, zegt Clemens Sassen, woordvoerder van de curatoren. Het UWV betaalt de komende weken het salaris van het personeel.
De vakbonden hoopten tot dinsdag dat de ketens verkocht konden worden zonder ze eerst failliet te verklaren. Wat er nu namelijk met het personeel gebeurt, hangt volledig af van de vorm van een mogelijke herstart, zegt Sassen. 'De ene biedt wat hoger en wil minder personeel meenemen, de andere biedt lager, maar wil juist meer personeel. Wij zijn nu aan het kijken wat het meest gunstig is voor een zo groot mogelijke groep werknemers en schuldeisers.'
Profiel Macintosh
Van een geduchte concurrent van Vendex en C&A is Macintosh verworden tot een noodlijdende keten van schoenenwinkels. Lees in dit profiel hoe de overstap naar schoenen Macintosh fataal werd (+).
Zware tegenvaller
Het is volgens Sassen onwaarschijnlijk dat Macintosh in zijn geheel wordt verkocht. Wel zijn er 'voldoende' kopers voor losse merken en zelfs panden. Wie dat precies zijn, blijft vooralsnog binnenskamers. De Euro Shoe Group, bekend van onder andere Bristol, zou alvast azen op Scapino. Het Hoofddorpse Nelson Schoenen BV (onder andere Ecco) zou belangstelling hebben voor Manfield en ook voor Invito en Dolcis zou er inmiddels een bescheiden rijtje overnamekandidaten klaarstaan.
Macintosh had de afgelopen jaren flinke last de crisis; consumenten kochten niet alleen minder schoenen, de schoenen die ze kochten waren bovendien goedkoper. Tel daarbij op dat grote modeketens als Zara en H&M ook steeds vaker schoeisel verkopen, en een deel van de verklaring is daar.
Tropische hitte
Maar er speelde meer, aldus Macintosh zelf. Tropische hitte in de lente, regenachtige dagen in de zomer, lauwe temperaturen in de winter: ze waren volgens het bedrijf kwartaal na kwartaal reden dat consumenten niet die laarzen of sandalen kochten die Macintosh eigenlijk uit het slop moesten trekken. Maar de allergrootste boosdoener was toch wel internet, aldus het bedrijf zelf. 'In algemene zin is de te late overstap naar internet de factor die het meest van invloed is geweest', zei een woordvoerder eerder in deze krant. Ter vergelijking: de hele Macintosh Group had in 2014 een geschatte online omzet van 36 miljoen euro.
De Nederlandse omzet van marktleider Zalando was in dat jaar ruim 415 miljoen euro. De directie probeerde het tij nog te keren, bijvoorbeeld door zich alleen nog maar op de Benelux te richten. Door fusiepartners te zoeken of door schoenendozen in bepaalde winkels niet meer in het magazijn, maar in de schappen zelf te leggen (dat scheelt immers tijd en zou 'het klantcontact' ten goede komen). Maar de plannen bleken onvoldoende, getuige de huidige staat van het bedrijf.