Doek valt voor hedgefonds Carlyle

Het in Amsterdam genoteerde beleggingsfonds Carlyle Capital Corporation (CCC) stevent af op een ondergang. Het fonds liet woensdagavond weten dat het geen akkoord heeft kunnen bereiken met banken over zijn betalingsverplichtingen....

ANP

CCC noemde een ‘succesvolle herfinanciering niet mogelijk’. De banken zullen zich waarschijnlijk ontfermen over de bezittingen die er nog over zijn. Hierbij gaat het om beleggingen in Amerikaanse hypotheken, waarin CCC met geleend geld heeft geïnvesteerd.

CCC had al om uitstel gevraagd op zogenoemde ‘margin calls’ van zijn banken. De banken eisen extra betalingen van het fonds omdat de onderpanden voor leningen niet langer voldoen. CCC moet inmiddels bijna een half miljard dollar ophoesten.

Het aandeel CCC maakte donderdag, na eerdere forse koersdalingen, een enorme smak. De koers kelderde met bijna 80 procent naar 60 cent. Het fonds ging in juli vorig jaar naar de beurs voor 19 euro per aandeel.

De koersval was voor de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geen reden de handel in het aandeel stil te leggen. Vorige week greep de toezichthouder wel in. De AFM vond toen echter dat CCC te weinig informatie verstrekte.

Volgens handelaar Rik Zwaneveld van zakenbank AFS Brokers is het beleggingsfonds niet meer te redden. ‘Het ziet er naar uit dat het over en uit is. Ik hoop dat mensen hier iets van leren. Staar je niet blind op mooie verhalen van hedgefondsen’, zei hij over de naderende ondergang.

Duidelijk is geworden dat CCC in gebreke is gebleven bij de aflossing van 16,6 miljard dollar aan leningen. Het beleggingsfonds beheerde aanvankelijk een obligatieportefeuille van 21,7 miljard dollar. Bijna al dat geld (97 procent) was belegd met geleend geld van banken, naar verluidt in totaal elf, waaronder ING.

Het geld is geïnvesteerd in waardepapieren die gebaseerd zijn op de hypotheken die in de Verenigde Staten verstrekt zijn aan minder draagkrachtigen. Door de onrust op deze markt is het onduidelijk geworden welke waarde de obligaties nog hebben.

De problemen bij CCC, dat eigendom is van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Carlyle Group, openbaarden zich vorige week donderdag. CCC zei toen niet meer aan zijn betalingverplichtingen te kunnen doen wegens de kredietcrisis. Hierop kelderde de koers met ruim 58 procent. De volgende dag schortte AFM de handel op.

De Amerikaanse belegger in hypotheekproducten Thornburg en het Britse hedgefonds Peleton kwamen vorige week ook al in problemen. Peleton, dat ongeveer 3 miljard dollar beheerde in Amerikaanse hypotheken, hief zichzelf op.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden